Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Letní byt v secesním domě

Letní byt v secesním domě

V Barceloně, ve čtvrti Eixample, si v domě z počátku 20. století vyhlédla pro své prázdninové pobyty jeden z apartmánů italská rodina. Autorem v mnoha ohledech zajímavé rekonstrukce je studio Colombo and Serboli Architects ve spolupráci s Margheritou Serboli.

Původní dispozice budovy určovaly tři nosné zdi, které dělily prostor do menších částí, komunikační zónou byla chodba, spojující oba konce bytu. V půdorysu však převažuje podélná dispozice, dělení příčnými zdmi bylo nelogické a nepraktické, výsledkem špatného hospodaření s prostorem tak byly malé místnosti a množství hluchých míst.

Světlo a vzduch

Cílem rekonstrukce bylo nejen vytvořit příjemný letní byt pro prázdninové pobyty rodiny, ale také vrátit interiéru jeho původní vzhled art nouveau. Přáním investora bylo spojení tohoto secesního stylu budovy s moderními prvky. Pokud jde o dispozice, základním požadavkem byly tři dvoulůžkové ložnice a běžné zázemí.

Aby prostor otevřeli a provzdušnili, vytvořili architekti příčné osy, kolem nichž je organizován prostor bytu. Vstupním prostorem je předsíň, která rámuje oblast kolem obývacího pokoje a kuchyně, na společenskou místnost navazuje dvojice menších ložnic, které oddělují obývací pokoj a kuchyni od hlavní ložnice s koupelnou, situované na místě dřívější kuchyně na opačném konci bytu.

Designové návraty

Při rekonstrukci byly objeveny v interiéru tradiční katalánské klenuté stropy, v nichž jsou prosté cihly položeny v řadách a tvoří hladké oblouky. Původně skryté podhledem nyní zdobí interiér. Za pozornost stojí také geometrická dlažba v obývacím prostoru. Ta není původní, nicméně je pro byty v této čtvrti a z tohoto období charakteristická. Budovy z počátku 20. století ve čtvrti Eixample byly postaveny především ve stylu art nouveau a tyto cementové dlaždice jsou pro ně charakteristické. V tomto bytě se však nedochovaly, architekti je proto nahradili pro větší autenticitu interiéru novými.

Vzor a barevnost dlaždic se stal základem pro barevné a materiálové ladění interiéru. Barvy i designové prvky se nesnaží napodobovat secesi, ale hovoří soudobým jazykem a díky pastelovým barvám, konstrukčním prvkům i jednoduchým tvarům jen jemně odkazují na tento umělecký styl. Barevnému ladění bytu odpovídá i růžový a zelený nátěr původních dřevěných okenních rámů, na druhé straně mu záměrně neodpovídá výběr barev v ložnici – cíleně byla zvolena žlutá a oranžová, aby ložnici opticky z celého prostoru vymezila.

Projekt: CaSA Colombo and Serboli Architects ve spolupráci s Margherita Serboli
Realizace: Alsamasa
Stav: Rekonstrukce
Plocha: : 97m²
Místo: Barcelona, Španělsko

Foto: Roberto Ruiz
Text: Dana D. Daňková