Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Komfort bez potřeby klimatizace

Komfort bez potřeby klimatizace

Moderní rodinný dům s výhledem na Plauer See využívá svažitého terénu a vytváří členitý interiér maximálně otevřený směrem k jezeru. Architektonický koncept nejenže je působivý, ale navíc zajišťuje objektu trvalou udržitelnost, díky navrženému systému vytápění i větrání. Rodinný dům v Meklenbursku je tak komfortní a efektivní zároveň.

Světlo a vzduch jako nedílná součást interiéru

Projekt rodinného domu vyžadoval specifický přístup, a to i s ohledem na přísná omezení plynoucí z plánu rozvoje. Berlínský architekt Roland Wolff (wolff:architekten) vyřešil zadání velmi moderní stavbou, ve které se snoubí otevřené prostory s útulným vnitřním klimatem s minimální spotřebou energie.

Pro návrh bylo rozhodující přání klienta objekt maximálně otevřít směrem k jezeru a naopak zajistit diskrétnost v oblasti pozemní komunikace. Výsledkem je stavba, která se sice z ulice jeví jako jednopodlažní, umístění ve svahu však umožnilo realizovat dvě podlaží.

Na rozdíl od obvyklých vícepodlažních staveb je zde každá dílčí užitná zóna přístupná pouze po schodech. Zasazení domu do prudkého svahu nenabízí souvislou rovinu, namísto toho jsou prostory rozděleny do zón na několika úrovních, což ve spojení s rozdílnými výškami místností vytváří členitost a terasovitou atmosféru bydlení.

Oddělené stavební části elegantně propojuje otevřená dvoupodlažní obytná hala, která skrze transparentní fasádu nabízí nerušený pohled na jezero. Prosklenou stěnu navíc shora doplňuje světlík, kterým do centrální haly domu vstupuje ještě více denního světla.

Použití materiály podtrhují energetický koncept

Aby dům za provozu vykazoval minimální nároky na spotřebu energie, je zde použita dvouplášťová konstrukce obvodového zdiva. Skládá se z omítnutých vápenopískových cihel a vnitřní izolace. Spodní podlaží, jako podstava domu, má fasádu z přírodního kamene. Zavěšený obklad v šedém odstínu koresponduje s použitými hliníkovými okenními profily. Všechny místnosti jsou vybaveny podlahovým topením, které je napojen na geotermální tepelné čerpadlo. Pro tyto účely byly provedeny dva hloubkové vrty.

Množství elektrického proudu potřebného na provoz tepelného čerpadla a dalších spotřebičů v domě je přibližně 2 000 kWh za rok. Fotovoltaický systém umístěný na ploché střeše vyrobí za rok přibližně 7 500 kWh energie, tedy téměř čtyřnásobek spotřeby.

Celkovou energetickou bilanci objektu významně ovlivňuje i systém použitý pro rozsáhlé prosklení. Vybrán byl vysoce tepelně izolovaný fasádní systém, použitý jako fasáda se strukturálním zasklením a celoskleněnými rohy. Směrem do ulice je objekt naopak uzavřenější. Transparentní charakter fasády s extrémně úzkými profily byl zachován také v prvním patře. V obývací hale v přízemí byly instalovány skládací dveře, takže kuchyňský prostor lze zcela otevřít a propojit s venkovní terasou. Všechny prosklené plochy jsou vybaveny samočisticím sklem a splňují požadavek bezpečnosti, protože byla použita výplň z vrstveného izolačního skla.

Na jižní straně jsou navíc nainstalované venkovní žaluzie, které přispívají k příjemnému klimatu v letních měsících. Stínicí a ventilační koncept doplňuje příčné větrání skrze automaticky řízená výklopná a střešní okna. Zvolená kombinace opatření vede k optimální sluneční ochraně a dostatečné přirozené ventilaci v létě, objekt se bez problémů obejde bez klimatizace.

Marie Urbancová
Fotografie: Schüco International KG, wolffarchitekten