Byt podle feng šuej

Byt podle feng šuej

Zadání investorky bytové architektce bylo jednoduché. Majitelka nenápadného staršího bytu v městském domě z 20. let 20. století jej chtěla přeměnit v bydlení v harmonickém stylu s mnoha různorodými, organicky zapojenými přírodními prvky – měly se využít principy bydlení feng šuej. 

Zadání bylo ale na druhou stranu i velmi těžké; spočívalo v tom, že investorka určila termín změny interiéru a nastěhování na pouhý jeden měsíc. O tom, jak celá změna bytu probíhala, si povídáme s její autorkou, bytovou designérkou Markétou Fleischnerovou ze studia MFART.

Původní i nová podlaha

Byt měl krásná stará okna a původní parkety – obojí se stalo základem nového bydlení. „Zatímco v obývacím pokoji a předsíni se daly parkety zachránit a zrenovovat, v ložnici byly zničené a místnost potřebovala podlahu novou. Vybraly se proto vinylové dílces designem dřeva,“ vypráví bytová designérka Markéta Fleischnerová.

Původní i nové podlahy mají sytý medovýodstín, který krásně kontrastuje s bílou barvou nábytku, záclon, rolet, svítidel, dveří a oken.

Zatímco v obývacím pokoji a předsíni se daly parkety zachránit a zrenovovat, v ložnici byly zničené a místnost potřebovala podlahu novou.

„Pracovalo se svižně, bez vytváření 3D návrhů a vizualizace. Zásadním vodítkem byl půdorys bytu, nad kterým probíhaly debaty o nábytku a dalších zařizovacích předmětech.“

Se stěnami bytu se začalo z gruntu

Stěny bytu byly kompletně nově omítnuty a potom zčásti vymalovány a zčásti vytapetovány. Tapeta v obývacím pokoji (s motivem pampeliškového chmýří) opticky odděluje jídelní a obývací část. Její zbytkyse využily také jako dekorativní výplň do čtvercových skříněk vedle pohovky. V předsíni byla aplikována pruhovaná béžovohnědá papírová tapeta.

K ložnici přibyla šatna

V poměrně dlouhé ložnici došlo k podstatné změně; bytová designérka v ní vytvořila za dveřmi šatnu. Teprve dále za ní, v části u okna, vznikla vlastní ložnice s lůžkem. Oba prostory jsou částečně odděleny osvětlenými skříněmi s posuvnými dveřmi. Ačkoliv je mezi nimi užší průchod, prostor nepůsobí stísněně: pocitu vzdušnosti se dosáhlo volbou lesklých materiálů skříňových dveří.


„Nad postelí visí provizorní čelo, které jsem vytvořila z plátna napnutéhona laťkovém rámu. Tkanina je přímo vyrobená pro tento účel: její vzor vznikl aplikací dekoru platanového listu. Do ložnice by ale později mělo přibýt čelo postele ve tvaru listu Ginko biloby; bude to MDF deska s barevným nástřikem“, pokračuje Markéta Fleischnerová.

V poměrně dlouhé ložnici došlo k podstatné změně; bytová designérka v ní vytvořila za dveřmi šatnu

Vedle lůžka stojí provizorní noční stolky ze špalků, které jsem koupila na pile. Nastříkala jsem je na bílo barvou na dřevo ve spreji a podbila nízkými nožkami. Jediné, na co majitelka bytu musela čekat, byl pracovní stolek ve tvaru ledviny, který vyráběl truhlář.“

Vzdušná obývací místnost a jídelna

Hlavní místnost je rozdělena na obývací a jídelní část. Obývací prostor tvoří ratanová pohovka s ratanovou taburetkou a nízkým stolkem. Nad pohovkou visí 3D obraz a krásné staré parkety doplňují světlé kusové koberce.
Ratanová jsou také křesílka v jídelně. Jídelní stůl je zajímavý: jeho teakové dřevo je ne zcela typicky namořené na bílo. V rohu u okna vzniklo malé pracovní místo.

V bytě upoutají nápadité lustry.

„Zatímco pojízdné křesílko je z produkce IKEA, stolek před ním byl vyroben na zakázku podle mého návrhu; pracovní plocha je z MDF desky a nohy z masivního přírodního dubu,“ říká Markéta Fleischnerová.

Ratanová jsou také křesílka v jídelně.

Bělostné a lehoučké lustry

V bytě upoutají nápadité lustry. V ložnici je to „světluška“, lustr, na kterém svítí jen jednotlivé body. Interiér tady doplňuje stojací lampa s dekorativní žárovkou a dekorací. Nad stolem v jídelně dominuje prostoru velký lustr evokující vzhled chmýří pampelišky. V předsíni visí velký filigránský zvonek – lustr, jehož základem je papírová vystřihovánka.

Obývací prostor tvoří ratanová pohovka s ratanovou taburetkou a nízkým stolkem

Alena Gembalová
Fotograf: Lukáš Hausenblas