asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Stodola uprostřed polí

06.05.2009
Atypicky vyhlížející černá stodola uprostřed polí. Takový dojem na první pohled budí tento nově postavený dům v malé vesničce Gatowice nedaleko Vratislavi.
Budova je umístěna na rozlehlé parcele o ploše 1,4 ha a od sousedních pozemků je oddělena kusem lesa. Byla navržena jako dům pro tříčlennou rodinu, která bude často přijímat návštěvy. Vzhledem k obrovskému plochému terénu se navrhovaný objekt musel přizpůsobit okolnímu otevřenému prostoru.

„Z těchto důvodů jsem se rozhodl pro solidní a jasně zřetelnou masivní budovu, která usnadní organizaci okolí. Svojí formou budova připomíná předválečné venkovské statky, které jsou pro oblast Vratislavi a Dolního Slezska charakteristické,“ říká autor projektu, architekt Tomasz Głowacki.

Radikální černá
Dvě obdélníkové stavby (šířka 7 m, délka 21 a 25 m) se šikmou střechou se protínají v pravém úhlu. Výsledná stavba ve tvaru kříže rozděluje pozemek a tvoří rám pro výhled a opticky zmenšuje velikost domu. Navíc vymezuje kryté přístavby a vytyčuje funkční zóny: vstupní zónu s příjezdovou cestou, rekreační zónu okolo teras a návštěvní zónu s administrativní zónou.

„Důležitým cílem mého projektu bylo dosáhnout homogenního vzhledu masy budovy,“ upřesňuje architekt Głowacki. Investoři souhlasili s radikálním řešením, aby byly střecha a zdi pokryty stejným materiálem – břidlicovou krytinou struktonit.

Stejnoměrný grafitový povrch struktonitu vytváří zamýšlený dojem kontrastu s velkými, posuvnými, průhlednými panely a dřevěnými okenními rámy a terasami. Do střechy domu byla maximálně citlivým způsobem nainstalována střešní okna VELUX. S ohledem na zachování monolitického vzhledu budovy bylo zvoleno vertikální uspořádání oken. Barva oplechování oken ladí se střešní krytinou i s venkovními zdmi domu.

Hrátky se světlem
Přízemí domu představuje otevřený prostor, který přirozeně rozdělují křídla budovy. Dvoupatrový obývací pokoj je na západě propojen s kuchyní, na jihu s jídelnou a na východě se studovnou. Pouze východní vstupní křídlo je oddělené. Skládá se z administrativní zóny a pokoje pro chůvu. V místě, kde se křídla kříží, je umístěno centrální schodiště a krb, tradiční prvek polského vesnického domu. Schodiště vede na půdu a do ložnic obyvatel domu a jejich hostů. Díky velkým průhledným panelům a terasám se vnější prostor prolíná se vstupním prostorem.

K bohatému prosvětlení interiéru denním světlem přispívají dvě dvojice velkých střešních oken, umístěných vždy nad sebou. Při pohledu zevnitř tak vzniká dojem, že vnitřní prostor domu přesahuje zdi. Cílem instalace oken bylo vytvořit doplňkový zdroj světla pro podkrovní ložnice a zároveň hlavní zdroj světla a zajímavý prvek dvou koupelen. Jedno střešní okno bylo nainstalováno nad schodiště vedle komína jako dodatečný zdroj světla a zároveň jako přístup ke komínu.

S ohledem na zachování monolitického vzhledu budovy bylo zvoleno vertikální uspořádání oken. Cílem instalace oken bylo vytvořit doplňkový zdroj světla pro podkrovní ložnice a zároveň hlavní zdroj světla a zajímavý prvek dvou koupelen.




Mezi zahradou a krajinou

Další plány se týkají samotné parcely, kde bude vybudován venkovní bazén a dům pro hosty se saunou a fitness centrem. Aby byla zachována krása otevřeného prostoru, je pozemek namísto běžného plotu obehnán vyvýšeným břehem s živým plotem z divokých růží. Zahrada se tak volně rozlévá do okolní krajiny. Na jaře a na podzim je louka celá posetá narcisy, pivoňkami a krokusy. Trávník přirozeně splývá s krajinou, vyzývá k toulkám či oddechu ve stínu vzrostlých stromů.


Tomasz Głowacki
Foto: VELUX

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media