asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Dům s kontrastem i harmonií

15.07.2008
Čisté linie, rozsáhlé transparentní plochy, barevná i tvarová pestrost, průniky velkých hmot, tvarová invence, srozumitelný a především fungující provoz – to je styl slovenského architektonického ateliéru A&D Studio, za nímž se skrývá autorský tandem ing. arch. Juraj Molnár, ing. arch. Ľubomír Peráček. Mezi nominace na slovenskou cenu za architekturu CE.ZA.AR 2005 se v kategorii rodinné domy dostaly dokonce dvě jejich realizace. I když cenu nakonec nezískali, jejich stavby nesporně patří k tomu nejlepšímu, co se v této oblasti na Slovensku v současnosti produkuje.

Alternativy bez kompromisů

Následující řádky budou věnovány jejich rodinnému domu v Bratislavě. Jde o velkoryse řešený třípodlažní rodinný dům postavený na jihovýchodním svahu atraktivní lokality na Kolibě, z něhož je cítit dynamika, gradace, kontrast i harmonie.

Hned na začátku je však třeba připomenout, že představovaný rodinný dům na bratislavské Kolibě nebyl prvotinou A&D Studia v této lokalitě. Od samého začátku své práce na projektu architekti věděli, kam budou dům lokalizovat, a měli tak o něm v celku vyhraněné představy. Na rozdíl od vlastníků považovali poměrně prudký svah parcely za výhodu. Největší radost jim však způsoboval nádherný výhled na město, který se snažili využít co nejvíc.

„Následovala večerní posezení s klienty – příjemným manželským párem v našich letech,“ říká Juraj Molnár. „Dnes už s úsměvem vzpomínáme na naše trpělivé přesvědčování a nekonečné rozhovory s majiteli, které často trvaly do pozdních hodin.“

Na začátku projektování bylo několik alternativních architektonických řešení, ale podle Ľubomíra Peráčka výsledek rozhodně není kompromisem. „Snažili jsme se často velmi přesné požadavky budoucích obyvatel domu transformovat do forem a dispozičních řešení, s kterými jsme sami spokojeni. Tento proces provázel nejen tvorbu dispozice, ale i úvahy o velikosti domu a jeho umístění na pozemku.“

Čas věnovaný předprojekční fázi byl neobvykle dlouhý. Klienti se však v jeho průběhu sžili s řešeními architektů a po krátkém procesu hledání dodavatele stavby se začali zúčastňovat druhé fáze práce. Tou bylo dozírání na realizaci díla.

Bez problémů to nejde

Realizační fáze přes vstřícnost dodavatele díla nebyla bezproblémovou a podle architektů svou nespokojenost s kvalitou některých prací neskrývají ani obyvatelé domů. „Zjistili jsme, že ani strojové interiérové omítky nemusí být hladké, že smrkový obklad nemusí být prvotřídní, a ještě jeden smutný fakt, opakující se téměř na všech stavbách. Tím je neschopnost pracovníka jakékoliv profese vážit si práce jeho předchůdce. Čest výjimkám. Je třeba uznat, že jsme jich nepotkali málo, ale stačí například pár povalujících se hřebíků na právě uložené střešní fólii nebo jeden nevydařený průjezd kolečkem kolem hliníkové stěny…“

Dokončovacích prací na interiérech domu se aktivně zúčastňovala majitelka domu, přičemž při jejich tvorbě architekti pomáhali pouze radami. Nadešel den formálně ukončující stavbu, a tak, přes neukončené zahradní exteriéry, je dnes dům obýván. Tento malý defekt zapříčinilo přikoupení vedlejší parcely a její zahrnutí do celého konceptu. To se ukázalo jako nelehká úloha, neboť dům je navržený s ohledem na poskytování maximální intimity právě ze strany přikoupené parcely.

Samotný dům tvoří autonomní dispoziční schéma se vstupem do prostředního podlaží s denní částí s velkou terasou, zúročující zmiňovaný největší klad pozemku. Ložnicová část v poschodí je doplněna dvěma terasami. Společnou dětskou, s výhledem na město, a rodičovskou, s výhledem na blízký les.

Spodní podlaží plní technicko-relaxační funkce obohacené o malý společenský prostor s pokojem pro hosty. Toto podlaží má přímou vazbu na zeleň zahrady, která bude brzy doplněna přírodním jezírkem s možností plavání.

Jak závěrem připomíná architekt Juraj Molnár, v architektuře domu zasvěcení poznávají rukopis A&D Studia. „A to je neklamný znak, že je třeba s tím něco dělat. Nejsme s tím spokojeni, ale věříme, že našimi dalšími realizacemi se opět posuneme dál. Bez toho by to totiž nemělo smysl.“


 
Půdorys přízemí   Půdorys poschodí


Název stavby: Rodinný dům
Místo: Bratislava-Koliba, Brečtanová ulice
Objednavatel – investor: soukromá osoba
Charakteristika: novostavba
Architekti: ing. arch. Juraj Molnár, ing. arch. Ľubomír Peráček
Projekt: květen – září 2002
Začátek realizace: 2002
Konec realizace: 2004
Užitná plocha: 335 m2
Dodavatel stavby: Domstav plus, s.r.o.
Dodavatel hliníkových okenních konstrukcí: RC Systém, s.r.o.
Vnější omítky a zateplovací systém: Saint Gobain Weber Terranova, s.r.o.
Vnitřní omítky: suché omítkové směsi – Baumit, s.r.o.
Vnější dlažby, opěrné stěny a ploty: Premac


(pet)
Foto: A&D Studio

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media