Venkovská idyla u Blaníku

Venkovská idyla u Blaníku

Říká se, že lepší, než opravit starý dům, je postavit nový. Ovšem starý dům v sobě skrývá příběhy těch, kteří v něm žili dříve, a je i dokladem minulých časů. Jeden takový dům stojí na mírně svažitém pozemku na okraji obce. Blízko je les a z domu výhled na rybník se vzrostlými stromy. A majitel se moudře rozhodl pro rekonstrukci.

Podkrovní vesnický rodinný dům s částečným podsklepením z 1. poloviny 20. století se investor rozhodl upravit k plnému funkčnímu využití pro bydlení. Oslovil proto architektonický atelier OK PLAN.

„Základní myšlenkou bylo navrátit stávající objekt do původní podoby s novou přístavbou vstupu v soudobém výrazu,“ vysvětluje Ing. arch. František Čekal, „ale tak, aby byly jasně čitelné vrstvy původní stavby 20. století a stavebních úprav století 21.“.

Kontrast dřeva a omítky
Nedílnou částí domu je i jeho nástupní prostor s novým vjezdem z kamenných odseků a oplocení z gabionů. Příchozí nemůže přehlédnout ani nové venkovní schodiště z dubových pražců. Současná vstupní část přístavby je postavena na místě původní verandy.

Do přístavby je situováno vstupní zádveří a nově vybudované hygienické zázemí. Tato nová část je materiálově odlišná – laťový obklad z cedrového dřeva je v příjemném kontrastu s bílou omítkou stávajícího domu. Z cedrových latí a prken jsou i stínicí žaluzie a terasa na jihu zahrady.

Součástí rekonstrukce bylo kromě jiných úprav také provedení nové hydroizolace. Cihelné zdi domu byly kompletně podřezány nerezovými plechy, které byly naráženy do soklového zdiva. Stěny byly také opatřeny kontaktním zateplovacím systémem. Do půdního prostoru bylo vloženo nové obytné podkroví a byla vyměněna střešní krytina.

Původní okenní otvory v 1.NP a částečně i v podkroví jsou osazeny replikami dřevěných špaletových oken, nové otvory v domě jsou vyplněny hliníkovými okny s izolačním trojsklem.

Podlahy jsou z vrstvených dubových parket skládaných na řemen. Stejný materiál byl zvolen také pro dveře, obklady stěn a stropů a pro nábytek.

Legenda k půdorysům:


Přízemí – 1NP:
1- vstupní zádveří
2 -WC
3 – schodišťová hala
4 – koupelna + WC
5 – ložnice
6 – kuchyň
7 – jídelna + obývací pokoj
8 – venkovní terasa

Podkroví – 2NP:
1 – schodišťová hala
2 – dětský pokoj
3 – WC
4 – koupelna
5 – pracovna

Suterén:
– kotelna
– schodiště

Technické údaje:
Zastavěná plocha: 137,5 m2
Užitná plocha: 164,00 m2
Obestavěný prostor celkem (bez základů): 680,00 m3
Střecha: Keramická taška
Okenní výplně: Špaletová okna a hliníková okna s izolačním trojsklem
Podlahy: dubové parkety
Vytápění: Tepelné čerpadlo země/voda

Identifikační údaje:
Akce: Chalupa u Blaníku
Místo stavby: Střední Čechy
Investor: Soukromá osoba
Zpracovatel: OK PLAN ARCHITECTS, s.r.o., Na Závodí 631, 396 01 Humpolec
Autor: Architekt Luděk Rýzner
Spoluautor: Ing.arch. František Čekal
Generální dodavatel: Zednictví Vladimír Lapáček
Subdodavatelé: Al okna – Dafeplast, nábytek – Truhlářství Karel Fulín, dřevěné dveře a
obklady – Roman Kuzmanič, terasa, stínění – ARA Kolín, osvětlení –
Efos , nerez sítě – Cabletech, venkovní schodiště – Kovovýroba Čekal Projekt: 2012
Realizace: 2014-2016

Text: Daniela Bartošová
Foto: Jaroslav Hejzlar