„Oplechovaný“ dům působí stroze, ale uvnitř skrývá opak

„Oplechovaný“ dům působí stroze, ale uvnitř skrývá opak

Rodinný dům v malé české obci Mladíkov na první pohled zaujme čelní fasádou a sedlovou střechou oblečenou do tmavého falcovaného plechu. Z dálky a večer působí jako elegantní černý dům, ale když k němu přistoupíte blíž, zjistíte, že fasáda není černá, ale antracitová. Současně s tím se projeví i vlastnosti materiálu, které mu dávají světlejší odstín. Kontrastem jsou bílé štíty, do kterých jsou umístěna okna s výrazným orámováním. V každém případě si pozornost zaslouží nejen exteriér domu, ale i jeho interiér, ve kterém najdeme mnoho zajímavých nápadů a řešení.

Návrh domu vyšel z dílny českého architektonického ateliéru Mio Architects. Nejdříve mělo jít jen o úpravy vyplývající z nespokojenosti majitele domu s původním projektem. Základem přání vlastníka a investora bylo zachovat z původního projektu velké prosklení a otevřenou galerii.

Celý plán přeměny se však nakonec změnil na návrh zcela nového domu, diametrálně odlišného od původního.

Umístění ovlivnily světové strany

Pokud jde o umístění domu na pozemku, výrazně ho ovlivnila orientace vůči světovým stranám. Jednoznačně vznikl návrh, aby obytná místnost spolu se zahradou byly orientovány na jihozápad. Dále bylo třeba vyřešit přístup do domu a příjezd osobních vozidel. Podařilo se to vytvořením krytého stání pro auta, ze kterého vede zastřešený chodník přímo ke vstupu do domu.

Přízemí je společenské, patro nabízí soukromí

Samotná hmota domu je jednoduchého obdélníkového tvaru, zastřešená sedlovou střechou. Hlavní obytná místnost je prosklená směrem do zahrady, stejně jako pokoj pro hosty.

Pokud jde o dispoziční řešení domu, v přízemí se nachází jedna hlavní obytná místnost, která je propojena s kuchyní, pokoj pro hosty, prostorná technická místnost, samostatná toaleta a koupelna.

V druhém patře nalezneme ložnici se šatnou a koupelnou a také dětský pokoj, ke které rovněž patří šatna a koupelna.

Schodišťový box jako dělicí prvek

„Významným prvkem celé dispozice je jednoramenné schodiště, které jsme umístili do hmoty ʻboxuʼ.

Jde o dělicí prvek mezi jídelnou, kuchyní a obývací částí. Tato hmota využívá principu tzv. ukousnutí jablka. Zvenku je opláštěná akátový dřevem, stejným jako je na podlaze, a uvnitř je navržena v zářivém odstínu červené,“ vysvětluje architektka Jana Šimánková.

Hra se sítěmi

Tento princip můžeme vidět nejen na schodišti, ale i na korpusu kuchyňských skříněk či konferenčním stolku. Schodišťový box také vytvořil galerii v druhém podlaží, po níž se přechází do dětského pokoje.

Výrazné červené zábradlí doplňuje systém bezpečnostních sítí, které mají i jinou funkci než ochrannou. Síť nad kuchyní se dá například využít jako netradiční a vzrušující místo na odpočinek.

RD Mladíkov v kostce

Architekti:     Mio Architects
Autoři projektu: Jana Šimánková, Marek Šinágl, Juraj Biroš
Lokalita:     Mladíkov, Jesenice, Česká republika
Datum projektu:    2013
Datum realizace:    2014
Užitná plocha:    221 m2
Zastavěná plocha:    162 m2
Plocha pozemku:    827 m2

Text: Sabína Zavarská
Foto: © Michal Červený