Rodinný dom postavený v duchu modernej drevenice

Rodinný dom postavený v duchu modernej drevenice

Na okraji valašskej obce Zádveřice stojí rodinný dom, ktorý na prvý pohľad pripomína drevostavbu. V tomto prípade však zdanie klame, pretože pod dreveným povrchom sa skrýva dom z pevných pórobetónových tvárnic.

Na jeho mieste kedysi stála vyše 150 rokov stará drevenica, ktorá však spadla. Majiteľka sa teda rozhodla postaviť na jej základoch moderný dom, ktorý by príliš nenarúšal výzor okolitej architektúry. Z toho dôvodu má stavba borovicový plášť, ktorý časom získa patinu a bude navonok pôsobiť ako stará valašská stodola.

Dom je vybavený oknami s pomerne malými rozmermi, s osvetlením interiéru však problémy nie sú.

Prvotná novostavba však mala vyzerať trochu inak. Malo ísť o jednopodlažný murovaný dom postavený na pôvodných základoch spadnutej drevenice s rozmermi 5 × 21 m. Vo fáze hrubej stavby prebrali majetok noví majitelia a rozhodli sa pozmeniť plánovaný koncept domu. O pomoc požiadali architekta Pavla Mudříka. Významnou zmenou bolo zvýšenie strešného hrebeňa, vytvorenie obytného podkrovia pod sedlovou strechou, vybudovanie nového vstupu do domu a vytvorenie zastrešenej terasy. Budova však mala vonkajším charakterom zapadať medzi okolité objekty, a zároveň v interiéri pôsobiť moderne. Drevený vzhľad však v žiadnom prípade neuberá stavbe z funkčnosti. Pod vonkajším plášťom sa nachádza 100 mm hrubá tepelná izolácia z minerálnej vlny a vetraná vzduchová medzera. Otvory sú vyplnené drevenými oknami s izolačnými dvojsklami a dom je zastrešený plechovou krytinou.

Počas teplých dní možno využiť zastrešenú terasu.

Aj keď interiér pôsobí novodobým dojmom, vnútorné usporiadanie miestností vzniklo z pôvodného historického základu. Do domu sa vchádza predsadeným vstupom, ktorý je umiestnený v strede pozdĺžneho pôdorysu stavby. Zo zádveria sa ide do chodby, ktorá umožňuje prechod medzi obytnými miestnosťami, WC a kotolňou. Priestorná obývacia miestnosť je spojená s kuchyňou a na ňu nadväzuje krytá terasa, ktorá za pekného počasia výrazne zväčšuje obytný priestor. V západnej časti domu sa nachádza izba pre hostí osvetlená prednými oknami. Dom je čiastočne podpivničený, ale pivnica je prístupná len vonkajším schodiskom a slúži ako úložný priestor. V podkroví sa nachádzajú dve spálne, kúpeľňa a pracovňa. Vzhľadom na snahu zachovať tvary, rozmery a rozmiestnenie okien boli požiadavky na presvetlenie miestností vyriešené spoločným prepojením miestností, vyradením nadbytočných dverí a v podkroví osadením strešného svetlíka. Celý interiér, okrem sociálnych zariadení, teda tvorí spojitý priestor, otvorený prenosu svetla z jednej strany domu na druhú. Na zvýraznenie presvetlenia boli v miestnostiach použité teplé farebné odtiene, ktoré opticky zväčšia a rozžiaria interiér. Zariadenie je volené tak, aby si vyžadovalo čo najmenšiu údržbu a pôsobilo moderne.

V spálni je vchod na balkón, ktorý tiež prispieva k prechodu svetla.

Pôdorys 2. nadzemného podlažia

Peter Rypák
Foto: Daniela Dostálková, Pavel Mudřík Architects