Rekonstrukce bungalovu v Melbourne je skvostnou oázou klidu

Rekonstrukce bungalovu v Melbourne je skvostnou oázou klidu

Studio Make Architecture úchvatně zrekonstruovalo bungalov v St.Kilda na předměstí australského Melbourne. Inspirací byla sama rodina, pro kterou zakázka vznikala, její životní styl i vkus, majitelé totiž užívají života naplno. Prostory jsou koncipovány spíše jako komunitní centrum a místo setkávání přátel, než jako soukromý dům.

Stávající objekt byl rozšířen zadní přístavbou. Spodní podlaží nové části jsou navržena ve znamení betonu, šedých cihel a skla. Naopak příjemná fasáda patra směřující do zahrady je tvořena dřevěnými kosými hranoly poskládanými různými směry. Tento detail zajišťuje příjemné clonění dopadajícího ostrého slunce, nezbytný průhled do zahrady a zároveň uchovává soukromí obytných prostor domu.

V přízemí je navržena veřejná část domu, obývací pokoj s kuchyní a jídelním koutem. Kuchyň je realizována v temných tónech, pracovní deska spolu s betonovou podnoží lavic i betonovými policemi v obývací části působí chladně, ale i velmi elegantně. Prostor je maximálně prosklený a otevřený do zahrady. Dispozice je členěna do příjemných zákoutí.

Materiálová kombinace surového bedněného betonu, cihel, dřeva, plechového obložení fasády i litých podlah je odvážná, nicméně oku příjemná. Skvělým prvkem interiéru, ale i exteriéru, je oboustranný krb. Zvýšený sokl okolo domu slouží jako lavičky a místo odpočinku, je to jednoduchý způsob, jak povzbudit obyvatele, aby trávili více času venku.

Schodiště do patra pomyslně rozděluje dispozici na menší soukromé zóny, v jeho horní části je zabudována knihovna. V patře se nachází soukromá část domu zcela zvukově oddělená skleněnými příčkami.

Další zajímavé články:
Zahradní domek přímo od architekta
Rekonstrukce staré stodoly na prostorný víkendový dům
Rekonstrukce staré stodoly svépomocí

Pozemek uzavírá nenápadná, a přesto prostorově důležitá a promyšlená garáž. V interiéru se opakuje dekor šedých cihel. Jde o otevřený prostor s velkými okny napojený na zadní ulici, fasáda spíše vypadá jako vstup do obchodu. Průhledem je vidět zahrada a přilehlá terasa domu, zde je každý návštěvník vítán.


Architekt: Make Architecture

Text: Magdalena Nováková
Fotografie: Peter Bennetts