Přestavba tradičního alpského domu do nízkoenergetického standardu

Přestavba tradičního alpského domu do nízkoenergetického standardu

Tato budova se nachází ve švýcarských Alpách v oblasti Chamoson a její stavba započala v roce 1814. Než byla dokončena a mohla být využívána jako tradiční venkovský dům, trvalo to několik let a stavba měla několik etap.

Hmotově je dům rozdělen na tři sekce s různými úrovněmi. V přízemí je vytvořen průchod, který připomíná cestu k bývalé sousední budově na pravé straně.

Pro svou tvář si tato stavba propůjčila charakter okolních impozantních skal. To ji sjednocuje s okolím a dává jí velmi intenzívní kamenný vzhled. Při rekonstrukci bylo cílem udržet a posílit kamenný charakter domu, a to použitím betonu v místech, kde bylo nutno původní materiály odstranit.

 

Při pohledu zvenčí byl původní dům změněn jen minimálně. Kamenné fasády byly zachovány a doplněny o vnitřní zateplení z betonu a pěnového skla. Toto izolační souvrství tvoří novou nosnou konstrukci, posiluje staré kamenné zdi a současně zajišťuje potřebnou tepelnou izolaci.


Části fasády, které byly dříve obloženy dřevem, dnes nahrazuje pohledový monolitický beton s texturou dřeva na povrchu, čímž připomíná původní materiál.

 

Zachovány zůstaly bývalé okenní otvory a doplnila je některá větší okna, aby se do hlavních vnitřních prostor dostalo více přirozeného světla a také aby uživatelé měli lepší výhled na okolní krajinu. Nová okna jsou osazena v líci fasády, aby se minimalizoval jejich dopad na celkovou hmotu budovy a také aby se dala v interiéru využít masivní tloušťka stěn.

Díky dobré tepelné izolaci, řízenému větrání a energii z obnovitelných zdrojů odpovídá tato rekonstrukce švýcarským standardům na úsporu energie v systému MINERGIE (pozn. Minergie je jeden z nejlépe propracovaných a nejdůvěryhodnějších systémů certifikace pasivních a nízkoenergetických domů, za který je registrovaný nejen ve Švýcarsku, ale po celém světě a může být použit pro všechny druhy budov). Na domě jsou použity solární panely na ploše 23 m2, které pokryjí zhruba 35 % roční spotřeby energie na topení a přípravu teplé vody.

 

Charakter řešení exteriéru budovy se promítá i v interiéru, který je vytvořen z neupravovaných nerostných surovin, z přírodního kamene, pohledového betonu a doplněn leštěnými mazaninami na podlahy. Z tohoto konceptu se vymyká jen několik prvků, jako kuchyně nebo koupelna. Kromě těchto prostor v domě najdete obývací pokoj, ložnici, WC se sprchou, sklep a také výtvarnou dílnu a výstavní galerii.

Investor: Josyane et Michel Roduit
Architektonické studio: Savioz Fabrizzi Architectes
Termíny: projekt 2003, dokončení 2004 až 2005
Objem: 1 130 m3
Stavitel: Alpatec sa, Martigny
Vzduchotechnika: Tecnoservice engineering sa, Martigny

Zpracováno z podkladů studia Savioz Fabrizzi Architectes
Marie Urbancová
Foto: Thomas Jantscher

Komentáře