Letní dům ve tvaru kostky

Letní dům ve tvaru kostky

Tento tvar je velmi prostý, ale právě pro svou jednoduchost nám tak imponuje. Dřevěná fasáda v černém tónování vzniká v reakci na okolní lesy Normandie. Omezený rozpočet a požadovaná originalita ze strany investorů daly vznik tomuto minimalistickému domu o prostém objemu.

Návrhem se zabývala kancelář francouzského studia Beckmann-N’Thépé Architectes. Stavba byla dokončena v roce 2009 a funguje jako rekreační dům pro čtyřčlennou rodinu.

Čtvercový tvar domu je promítnut i do okenních otvorů. Na každé z fasád nalezneme právě jeden tento otvor zvýrazněný bílou barvou.

Výjimkou je jižní průčelí, kde se nacházejí prosklené dveře vedoucí na malou terasu. K dispozici je také pátý otvor – přední dveře, které jsou maskovány v tomtéž obložení jako fasáda, ale zvýrazněny jednoduchým baldachýnem.

Kontrastně k decentnímu vstupu navrhli architekti v zádveří červené schodiště, které celému prostoru dominuje. Chodby v domě postrádají své místo, zádveří je zde tedy jediným komunikačním prostorem.

Polovinu přízemí zaujímá prostor denní zóny (obývací a jídelní část společně s kuchyňským koutem), která má strop se zdvojenou výškou.

Druhá polovina půdorysu je doplněna ložnicí a zádveřím, ze kterého je přístup na toaletu, do koupelny a po přímém schodišti do mezipatra, kde se nachází druhá ložnice.

Autor: Agence Beckmann- N’Thépé (Paris)
Plocha: 80 m2
Realizace: 2009

Text: Lucie Bílá
Foto: Stephan Lucas