Dům V plotě

Dům V plotě

Tvorbu libereckého architektonického studia Mjölk architekti nejlépe charakterizuje severská koncepční jednoduchost, materiálová pravdivost a mladická rozvernost. Plně to platí i pro jejich projekt Dům V plotě.

Malý ale sebevědomý dům tvoří přízemní část, ze které vyrůstá nástavba s klasickou sedlovou střechou. Rovné, hladké linie jsou zabalené do fasády ze smrkových prken natřených na tmavo. Jen vstupní modul má fasádu bílou, vyakcentovanou červenými vchodovými dveřmi, jako by vyzýval k návštěvě.

Jednotící linka, použití dřeva jako přírodního materiálu, se projevuje i na vysokém plotě s charakterem klasické dřevěné ohrady z modřínových prken. Tradiční řešení a jednolitou harmonii ovšem nečekaně narušují kontejnerová vrata.

Dům má totiž garáž řešenou originálním způsobem, a to umístěním kontejneru, kam je možno odložit vše, co momentálně není zapotřebí. Co se nevejde dovnitř, může zůstat chráněno pergolou, která je pokračováním zastřešení přízemní části. Její masivní konstrukce je jednotícím prvkem pro garáž i přízemní část domu, takže ve výsledku vypadají jako jeden modul.

Konstrukčně je dům řešen jako dřevostavba s lehkým skeletem (LDS), který umožňuje jednoduchou a rychlou montáž. Obvodové zdi jsou navrženy jako difuzně otevřené, což jim umožňuje dýchat a pozitivně tak ovlivňovat kvalitu vnitřního prostředí i životnost. Vláknitá struktura a hmotnost dřevovláknitých desek propůjčují konstrukci velkou tepelnou kapacitu, díky čemuž má fázový posun teplotního kmitu 8 až 13 hodin, takže se v létě nepřehřívá.

Vyšší hmotnost konstrukcí než u běžných dřevostaveb přispívá i k jejich lepším zvukově izolačním vlastnostem. Vytápění je v objektu řešeno jako podlahové s elektrickým kotlem.

K příjemnému pobytu v domě nepřispívají jen jeho technické parametry, ale také řešení interiéru. V přízemí jsou pokoje pro děti a obývací část spojená s kuchyní. I zde převažuje jako materiál smrkové dřevo, doplněné neutrálním leštěným betonem na podlahách. Z přízemí vedou veliká okna, která vnitřek domu propojují se zahradou. Přehřívání domu prosklenými plochami brání na jižní straně pergola, pod kterou je možno posedět i za nepřízně počasí.

Z obývacího prostoru se schodištěm, umně skrytým za vestavěnou stěnou, vstupuje do patra, kde je ložnice rodičů. Zde mají klid a hezký výhled do zahrady. Ta zatím vypadá trochu holá, ale po čase, až zaroste, bude tvořit zelenou oázu a oddělí dům od zvědavých pohledů ze sousedství.

Obytná plocha domu: 86 m2

Dodavatel stavby: TFH
Dodavatel nábytku: TFH, Studio VD
Autor: Mjölk architekti, Liberec

Marie Urbancová
Foto: BoysPlayNice