Dům na Long Islandu oděný do šindelů je letním sídlem rodiny z New Yorku

Dům na Long Islandu oděný do šindelů je letním sídlem rodiny z New Yorku

Rodinný dům situovaný v East Hamptonu navržený jako výletní sídlo pro mladý pár žijící v New Yorku navrhlo architektonické studio Bates Masi Architects. Dům je součástí soukromé přímořské komunity, kde okolní domy jsou spíše konzervativní. Cílem architektů bylo navrhnout dům tak, aby splňoval moderní životní styl rodiny a zároveň do okolní zástavby zapadl.

Použité materiály fasády a stěn, jejich provedení a kombinace splňují tyto cíle a odkazují tak na okolní agrární lidovou architekturu. Navíc jsou originální, trvanlivé, působí velmi přirozeně a nenápadně a hlavně nepotřebují žádnou údržbu. Celé sídlo je rozděleno do pomyslných čtyř částí, které jsou navzájem propojeny chodbami. Všechny části jsou zastřešeny sedlovou střechou. Některé úseky jsou přihrnuty zeminou a osázeny divokými travinami, čímž se z pohledu z ulice opticky zmenšuje měřítko stavby. Zajímavý je i detail komínů střídající se s prořezy ve střeše.

Hlavní dvoupatrová část je určena rodině. V přízemí je hlavní obývací prostor, jídelna a kuchyně. V podkroví je hlavní ložnice se šatnou a hygienickým zázemím a další pokoje. Po schodech můžeme sejít rovnou do zahrady. Levé křídlo slouží jako párty prostory a rozšiřuje tak obývací část domu. Ložnice pro hosty jsou situovány v pravém křídle.

Nosná konstrukce objektu je tvořena ocelovými sloupy a nosníky, plné stěny jsou ze sedmivrstvých lepených laminovaných desek. Tato konstrukce eliminuje tradiční rámování a zavětrování konstrukce. Zároveň tak tvoří finální povrch stropů v interiéru a na terasách a volně přechází v jedné rovině zevnitř ven. Schodišťové stupně dominujícího schodiště jsou ze stejného materiálu. Krásným detailem jsou i místa s přisazenými svítidly ve stropě. Je to vyloženě nábytkářská práce.

Povrch fasády a střechy je shodný, dřevěné cedrové šindele s překryvem tak tvoří celistvý povrch obálky objektu a prokreslují se i v interiéru. Je to tradiční materiál, který se používal v této oblasti především na zemědělských budovách či stodolách pro skladování brambor; farem v této oblasti bylo opravdu požehnaně. I přihrnutí terénem má svůj původ. Částečné zapuštění objektu pod terén totiž uchovalo brambory v chladném prostředí.

Záměrné použití rezavých plechů jen citlivě doplňuje lidový vzhled objektu. Dům je díky svému nerušenému vzhledu a použitím přírodních zemitých tónů příjemnou oázou klidu a zvoleným vybavením i velmi moderním domem, který jako by v území stál odjakživa.  

Architektura a krajinářská architektura: Bates Masi Architects
Dodavatel: Construction Corp.
Návrh interiéru: Damon Liss Inc.

Magdalena Nováková
Foto: Michael Moran