Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Dům v poli

Dům v poli

V polích na okraji vorarlberského městečka Sulz stojí dřevěný rodinný dům. Zatím je tu zcela osamocen, ale současný status quo se v budoucnu změní – v sousedství vyroste totiž nová čtvrť s dalšími domy. Ovšem architekt Bernardo Bader dokázal, že i hustá zástavba a touha po soukromí mohou být slučitelné.

Rovinný nárožní pozemek se nachází na rozmezí zemědělských polí v úzkém pruhu parcel určených k budoucí zástavbě. V blízkosti vedou turistické trasy, po nichž denně chodí lidé k nedaleké rekreační oblasti u řeky Frutz. Introvertní dřevostavba přitahuje pozornost okolojdoucích, odhaluje však jen svou vnější podobu a neposkytuje ani nejmenší příležitost nahlédnout do interiéru.

Aby mohli obyvatelé domu využívat volný otevřený prostor a neztratili přitom soukromí, je dům řešen jako uzavřený objekt s dvorem či, chcete-li, atriem. Přes malé rozměry pozemku i určitou stísněnost nádvoří se architektovi díky této koncepci podařilo navodit intimní charakter stavby, který není rušen děním v okolí.

Strohé linie a nestejnoměrná sedlová střecha s mírným sklonem jsou podtrženy zjednodušujícím uspořádáním dřevěných lamel – laťování v sobě nese určité poselství – zvenku je kladeno vodorovně, zatímco ve dvoře jsou latě orientovány vertikálně, jako by podněcovaly pohled vzhůru z atria na širé nebe.

Rodinný dům je dvoupodlažní, základ tvoří dřevěná nosná konstrukce, jejíž ústřední myšlenkou je vysoká obytná hodnota uzavřeného a současně skrytě otevřeného prostoru na relativně malém pozemku. Ve výsledné formě je dům zajímavou alternativou ke klasické místní zástavbě v údolí Rýna. Rámová konstrukce je velmi dobře tepelně izolována a dům tak poskytuje příjemný pobytový komfort.

Dřevostavba v poli - drevostavba2

Velké posuvné skleněné dveře na terasu ve vnitřním traktu přirozeně propojují obytnou část a exteriér a opticky zvětšují interiér. Na částečně krytou dřevěnou palubu navazuje trávník s centrálním stromem. V patře jsou na východní straně budovy ložnice, koupelna a studovny, z nichž ta nejotevřenější má velké prosklené plochy otevřené do nádvoří.

Západní stranu stavby lze otevřít na velké ploše. Tento výhled do okolí a na švýcarské hory vyvolává dojem krajinomalby v dřevěném rámu. V uzavřeném stavu pak fasáda chrání intimní prostor útulné farmy před zvědavými pohledy zvenčí. Na plášti domu se střídají transparentní i neprůhledné plochy, které podle potřeby propouští světlo nebo skryjí činnosti, které se dějí uvnitř. 

Místo: Sulz, Rakousko
Autor: Bernardo Bader Architekten | Bernardo Bader
Spolupráce: Sven Matt, Dietmar Fetz
Statika: Berchtold Holzbau
Plocha pozemku: 600 m2
Podlahová plocha: 170 m2
Realizace: 2010

Foto: Adolf Bereuter
Text: Daniela Bartošová