Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Bydlení v ovocném sadu

Bydlení v ovocném sadu

Jiřetín pod Jedlovou, už název místa evokuje příběh z doby národního obrození. Malebné městečko v severních Čechách si jako místo pro svůj domov vybral mladý učitel se svou rodinou.

Je třeba říci, že to nebyl zcela náhodný výběr, získal zde totiž od rodičů krásný rohový pozemek, který sloužil několik let celé rodině jako ovocný sad. Půvabné městečko a ovocný sad byly příslibem příjemného místa k žití a ukázalo se, že to byla dobrá volba. Ze severní strany pozemku nabízel krásný výhled do krajiny, z jižní části přes zahradu je vidět na dominantu okolí – Kapli sv. Kříže.

Malý příjemný introvert
„Základní požadavky investorů byly asi podobné jako u většiny mladých rodin,“ vysvětluje autorka návrhu Ing. arch. Markéta Bromová, „přáli si společný prostor kuchyně s obývákem, koupelnu v obou podlažích, ložnici a dva dětské pokoje, komfortní vstupní prostor s dostatkem místa pro kabáty, a samozřejmě garáž.“ To vše v malém objemu domu z tradičních materiálů, který maximálně respektuje charakter místa. Nepřekvapí tedy elementární tvar stavby, který by v budoucnu měly doplnit dřevníky, navržené jako součást oplocení. Díky nim budou jižní část parcely, celá zahrada a především terasa skryty za dřevníky.

Konstrukční systém stavby je z modifikovaného systému Two by Four, vnější obklad obálky domu je z modřínových prken s lazurovým nátěrem. Celkový výraz domu doplňuje plechová střecha v černé barvě. Chování stavby na pozemku a vůči svému okolí je tedy spíše nenápadné a introvertní. Dům je orientován delšími stranami na sever a jih. Severní předprostor není záměrně oplocen a působí tak jako jakýsi nárazník proti vnějším vlivům, je spíše poloveřejným místem.

Praktická a pohodlná dispozice
Ze vstupní místnosti vedou dvoje dveře – jedny do velkého obytného prostoru – jakési venkovské světnice s kuchyní, druhé pak přímo do garáže. „Investor si přál velké technické zázemí nebo garáž, kde by bylo možné v zimě seřizovat kola, která jsou jeho velkou vášní,“ doplňuje architektka.

Z garáže lze vyjít také rovnou na zahradu a terasu, která je v těsném kontaktu s obytným prostorem. Z tohoto 50 m2 velkého prostoru vedou troje dveře do ložnice, koupelny a zase zpátky do vstupních prostor. Nejpodstatnější část dne tráví rozrůstající se rodina ve velké obytné místnosti s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Její součástí je i schodiště do podkroví, které je orientováno podélně s obytným prostorem tak, že částečně odděluje jídelní část a vstupní dveře do koupelny. V podkroví se nachází dva pokoje, pracovna a koupelna.

Názor architekta
„Díky modřínovému pobití se dům v čase mění a usazuje v krajině. Prvopočátkem byly naše ambice dát příklad ostatním, že není vždy nutné stavět ze superizolačních tvárnic v místech, kde byly po staletí obvyklé podstávkové dřevěnice,“ uzavírá Markéta Bromová.

Autor návrhu: Markéta Bromová

Zastavěná plocha: 125 m²
Plocha pozemku: 915 m²
Obestavěný prostor: 651 m³
Konstrukce obvodové stěny: Výmalba, vnitřní záklop sádrovláknitá deska, dřevěný svislý rošt 40 x 60 mm, parobrzdná vrstva, desky OSB 3 2PD, 160 mm nosná dřevěná kontrukce – hoblovaný smrkový hranol 60 x 160 mm + minerální izolace v dutinách, dřevěný svislý rošt 40 x 80 mm + minerální izolace v tl. 80 mm, pojistná difuzní izolace v tl. 40 mm kotvená dřevěným, roštem nakoso 40 x 80 mm, dřevěná fasáda svislá prkna tl. 18 mm

Adresa: Jiřetín pod Jedlovou, Česká republika
Realizace: 2011-2012

Text: Dana D. Daňková
Foto: Markéta Bromová