Black House – i takto může vypadat venkovská architektura

Black House – i takto může vypadat venkovská architektura

Známe britské architektonické studio Rural Design vytvořilo nádherný dům, jehož  prostřednictvím obdivuhodně naplňuje význam svého jména (rural design v překladu znamená venkovský design).

Black House neboli Černý dům je projekt, který v sobě spojuje jednoduchost, efektivnost a eleganci. Kromě toho je postavený v rámci velmi nízkého rozpočtu, tedy ho můžeme právem považovat i za ekonomicky výhodné řešení.

Klient potřeboval postavit vlastní dům, který by splňoval jeho požadavky. Pozemek, na němž tento dům stojí, nebyl ideálním místem pro nízkorozpočtovou stavbu. Tvořil ho totiž nerovný terén, jakási dolina mezi dvěma malými kopečky. Navíc je pozemek vystaven často nepříznivým klimatickým podmínkám vzhledem k jeho lokalizaci nedaleko od pobřeží jednoho z výběžků ostrova Skye. Požadavkem klienta byl jednoduchý a odolný dům se 3 ložnicemi, který by byl maximálně efektivní, jednoduchý a nenáročný na výstavbu.


Architekti se nakonec rozhodli pro přízemní dům, v rámci něhož bude otevřený výhled na záliv a uplatní v něm nepravidelné úhly. Kompaktní objekt se svažuje směrem na jih (jižní strana je nejvíce exponovaná silným větrem, a proto je nejstabilnější a nejútlejší) a zvyšuje směrem na severozápad, s cílem vytěžit co nejvíc z výhledu na záliv Loch a překrásné letní západy slunce.

Forma stavby a její exteriérové řešení je inspirováno dočasnými stavbami, které jsou důležitou součástí venkovské architektury, v rámci její agrikulturní funkce. Odolný vlnitý plech v černém provedení slouží jako vhodný obkladový materiál vzhledem k daným přírodním podmínkám. Dvě místa, která nejsou chráněna fasádním obkladem, tedy vchod a okna kolem něj a prosklená výhledová část domu směřující na severozápad, jsou pečlivě zaizolována a umístěna tak, aby byl dům komplexně zabezpečen proti povětrnostním podmínkám.

Ložnice, studio a sanitární prostory jsou umístěny u okrajů nejnižší části stavby a vchodový prostor spolu s hlavními obytnými prostory, oddělené od sebe zídkami, tvoří zbytek podlahové plochy s různou podlahovou výškou. Díky tomuto rozvržení je prostor dynamický a otevřený, práh mezi dolní a horní úrovní je definován schodištěm, betonovou blokovou obestavbou a podpůrným dřevěným sloupem.

Surová struktura betonových částí stěn a schodů působí ostře kontrastně vzhledem k teplým odstínům interiérových OSB desek, hladkým bílým stěnám a cementové podlaze. Krb je umístěn tradičně v centru celého prostoru, přičemž odvádění kouře je řešeno prostřednictvím zajímavé leštěné kovové trubice, která obýváku dodává nový rozměr.

Větrací systém domu je taktéž ponechán odkrytý – takto dokumentuje ruční práci a osobní vklad obyvatelů do výstavby domu a zároveň působí jako efektní metalický doplněk ve vstupní hale.

Dům je právem nazýván Černý dům – nejen s ohledem na jeho exteriérové vyhotovení, ale i s důrazem na symbolický odkaz na soběstačnost obyvatelů, kteří si vzali příklad z původních „blackhouses“, které byly postaveny z nejjednodušších dostupných materiálů (nejčastěji kameny, sláma, zemina a podobně) samotnými členy rodiny na skotském a irském venkově tak, aby vytvořily bezpečné a stálé místo pro rodinný život.

Přehled:
lokalita: Fiscavaig, Portnalong, ostrov Skye, Spojené království
typ: privátní dům
podlahová plocha: 145m2
realizace: 2013
dodavatel: postaveno svépomocně
tým: Gill Smith, Alan Dickson

text: Anna Martausová
foto: Rural Design – Nigel Rigden
zdroj: Rural Design