Bílý dům na ocelových nohou

Bílý dům na ocelových nohou

Rodinný dům v pražských Kolovratech vyniká mezi okolí zástavbou svou bělostnou barvou obkladů a kompaktními geometrickými tvary. Mladá architektka Markéta Zdebská vytvořila na malém pozemku příjemné bydlení pro čtyřčlennou rodinu.

Investoři nechtěli stavět na zelené louce a rozhodli se pro malý pozemek uprostřed rodinných domů, v „zabydleném“ území. Chtěli dům, který využije potenciál lokality. Pozemek o výměře 300 m2 byl limitující, ale zároveň byl i výzvou pro architektku. Velikost parcely určila dispozici částečně dvoupodlažní dřevostavby se třemi ložnicemi a s nápadnou částí, která vytváří kryté parkovací stání. Hned vedle stojí stará švestka, která propojuje novostavbu s historií daného místa.


Dům je obložen lepenými cementotřískovými deskami opatřenými fasádním nátěrem. Štít sedlové střechy tvoří uliční frontu, která (tím, jak je barevně potlačena spodní podsunutá část) vypadá jako bělostný domek vznášející se nad hnědým plotem. Horní část domu podpírají částečně ocelové nohy a nižší část budovy, kde se nachází hlavní obytný prostor. 

Maximum světla v interiéru

Hlavní obytný prostor s velkými okny nesměřuje (jak bývá obvyklé) na jih. Tady to nešlo – na jihu probíhá ulice a od jihu se do domu vchází (a vjíždí se pod něj). Obytný prostor je tedy otevřen na terasu směrem k západu, nad ním je ještě terasa horního patra. Terasa spodní, navazující na trávník, nemá fixní zastínění. Je chráněna proti slunci jenom v létě velkou protisluneční plachtou.


Do velkého obytného prostoru vniká částečně světlo ještě i od severu. Velká okna jsou částečně fixní, neotvíravá. Je to jednak výhodnější z hlediska osvětlení – toto řešení nabízí větší „přísun“ paprsků do interiéru – a současně je to finančně méně nákladné. K projektování umělého osvětlení pozvala architektka Markéta Zdebská Eugena Maltiče ze společnosti Delta Light Czech.  

Půvabné detaily v celém domě

Kaučukové zelenkavé plochy, bělavé překližkové prvky a smrkové podlahy – to jsou prvky, které se opakují v interiéru a sjednocují jej. Autorkou interiéru je také Markéta Zdebská. Její prací je kuchyňská linka, řešení šaten a pracovny i velká zabudovaná knihovna a další prvky. Majitelé si je částečně doplnili nábytkem ze svého starého bytu.


Vraťme se k zelenavému povrchu „Je to povlaková krytina na bázi kaučuku, říká MgA. Markéta Zdebská, „tvoří stěnu za kuchyňskou linkou, podlahu a obložení koupelen a také jej najdeme na podlaze v zádveří. Nábytek byl navrhován v obecné koncepci překližka + lokálně žádoucí úprava. V rámci kuchyně je tedy povrch překližkového jádra opatřen laminátem.“

Topit stačí jen málo…

Úsporná dřevostavba se vytápí teplovzdušným větráním s rekuperací tepla. Dohřev obstarává elektrokotel, není tady například potřeba podlahové vytápění. Dřevěné podlahy jsou samy sobě příjemně teplé a už při teplotách nad 5 °C se v domě přestává topit.  

Autor: BY architects, Markéta Zdebská
Spolupráce: Molo architekti, s. r. o. (DSP, DPS – hrubá stavba), Pavel Bartoň (projektant elektro), Lukáš Bartoš (projektant VZT), Jan Dobeš, Jana Hajasová (DPS – fasáda, okna, interiér), Jaroslav Jarkovský, MADT a. s. (technická podpora), Josef Šanda (technická podpora), Patrik Zamazal (technická podpora), Eugen Maletič, Delta Light Czech s. r. o. (projekt osvětlení), prováděcí firmy: Naga, s. r. o., Omistav, s. r. o., Karel Švec pokrývačství, Truhlářství Jelínek a Kallas

Projekt: 2010-11    
Užitná plocha: 130 m2 
Plocha pozemku: 300 m2

Text: Alena Gembalová

Foto: Rostislav Zapletal, Jaroslav Hejzlar

Další zajímavé články:
Starý průmyslový sklad proměnili v restauraci
Rekonstrukce bungalovu v Melbourne je skvostnou oázou klidu
Citlivá a kreativní rekonstrukce sklepa ve Vrbovci