Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Nová radnice kanadského města Rigaud: Zrcadlení demokracie

Události poslední doby zpochybnily úlohu demokracie v současné společnosti. Projekt nové radnice kanadského města Rigaud předpokládá, že demokracie začíná v prostředí menších komunit.

Město Rigaud leží na soutoku řek Rigaud a Ottawy a je proslulé především díky svým přírodním zajímavostem a historickému centru obce, které se datuje do dob Nové Francie. Projekt nové radnice od architektů Gavina Afflecka a Richarda de la Rivy dává nový význam místní veřejné správě a komunálním aktivitám.

Kromě samotné budovy se architekti zabývali také širšími vztahy ve městě a navrhli reorganizaci části historického centra. Pěší promenáda spojuje stávající občanskou vybavenost s novými budovami a spojuje srdce obce s řekou.

Bílá na bílé

Rigaudská radnice je skromnou stavbou respektující měřítko obce, zároveň ale také, v rámci dialogu s místními občany a prostředím, ­symbolizuje komunitu, hrdost a účast v kolektivním životě. ­Architektura budovy odkazuje k archetypu antického chrámu, jehož forma je spojena se zrozením demokracie.

Bílý objekt na bílém sněhu evokuje jasnost, upřímnost a svobodu projevu – hodnoty nezbytné pro řádné fungování ­občanské společnosti.

Průhledný sál nad hlavním vchodem
Průhledný sál nad hlavním vchodem |

Transparentní sál

Zasedací sál městského zastupitelstva je umístěn nad hlavním vchodem do radnice a viditelný z okolních ulic. Demokracie je zde tak prezentována jako transparentní činnost. Pod tímto objemem nabízí venkovní prostor chráněné místo pro setkávání a shromažďování.

Východní a severní fasády budovy jsou přerušeny bílou hliníkovou kolonádou. Pilíře ustupují bílému zdivu na ostatních fasádách. Integrace loga města do zdiva severní fasády přináší do projektu nádech barvy a určuje obecní funkci budovy.

Bioklimatická architektura

Budova reaguje na klimatické skutečnosti a poskytuje jejím uživatelům vysokou úroveň komfortu. Integrace budovy do topografie lokality vytváří tři její úrovně, včetně jedné zahloubené pod úrovní terénu. Do tohoto podzemního prostoru je situováno technické zařízení domu, zatímco kancelářím na jižní straně se dostává dostatek přirozeného osvětlení spolu s pasivními solárními zisky.

Zasedací sál městského zastupitelstva
Zasedací sál městského zastupitelstva |
Radniční budova
Místo: Rigaud, Kanada
Architekt: Affleck de la Riva Archietcts, Gavin Affleck, Richard de la Riva
Klient: Město Rigaud
Realizace: 2018
Text: Lucie Hlavsová
Foto: Adrien Williams, V2com

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 1/2019.

Komentáře