Vzducholoď na střeše
Galerie(6)

Vzducholoď na střeše

První vzducholodě představovaly optimistické ideály nového bezprecedentního technologického pokroku. Svou pozoruhodnou monumentalitou a hypnotizující důstojností nepřestávaly fascinovat generace i dlouho poté, co zmizely z oblohy. Na střeše centra moderního umění DOX v Praze vyrostla unikátní architektonická intervence, inspirovaná elegantními tvary vzducholodí z počátku dvacátého století.

Jméno získala vzducholoď po jedné z nejznámějších postav utopické literatury. Gulliver bude sloužit jako prostor pro setkávání současného umění s literaturou a program bude rozvíjet témata výstav Centra DOX, které charakterizuje kritická reflexe fungování dnešního světa. Během historicky první vzduchoplavby budou číst a o svých knihách hovořit spisovatel Patrik Ouředník a spisovatelka Azar Nafisi. Zahajovací program se koná 11. prosince 2016.

Parazitní idea

Výstavba obří dřevěné vzducholodi je dalším dokladem osobního přesvědčení ředitele DOXu Leoše Války, které se odráží i v celkové filozofii Centra DOX. Dokonce i v dnešním rychle se měnícím globalizovaném světě, kde platí, že nic, co nelze vypočítat, vyhodnotit nebo předvídat, nemá cenu riskovat, se věci dají dělat jinak. „Myšlenkou vytvořit nad moderní sklo-betonovou budovou Centra DOX jakousi parazitní strukturu jsem se zabýval několik let,“ říká Leoš Válka. „Zpočátku jsem snil o absurdně fascinujícím organickém tvaru, který by byl v kontrastu s existující architekturou DOXu.“

Sen dvanáctiletých kluků

V roce 2013 oslovil Leoš Válka mezinárodně uznávaného architekta Martina Rajniše, držitele Ceny za přínos architektuře v oblasti udržitelného rozvoje za rok 2014 (Global Prize for Sustainable Architecture, 2014), aby se s ním podílel na realizaci toho, co sám nazývá „snem dvanáctiletých kluků“. Více než dva roky pak společně s odborníky na dřevěné stavby a ocel pracovali na návrhu 42 metrů dlouhé a 10 metrů široké konstrukce inspirované tvary obřích vzducholodí, které začaly křižovat oblohu na počátku dvacátého století.


Vzducholoď Gulliver se pro veřejnost otevře 11. prosince 2016.  

Autoři: Leoš Válka, Martin Rajniš, David Kubík
Spoluautoři: Zbyněk Šrůtek
Hlavní projektant: Dvořák & partneři
Spolupráce: Zbyněk Šrůtek, Pavel Kocourek, Eva Fajkusová
Generální dodavatel: STYLBAU, s.r.o.
Hlavní dodavatelé: TIMBER DESIGN s.r.o, ELEKTRO MOSEV spol. s.r.o.
Projekt: 2014 – 2015
Realizace: 2016


Diskuze v rámci zahajovacího programu bude simultánně tlumočena z angličtiny do češtiny.
Moderuje: Petr Vizina
Kapacita obou programů je omezena – doporučená rezervace na rezervace@dox.cz (uveďte prosím, na který z programů se registrujete). VSTUP ZDARMA
Partnerem zahájení programu ve vzducholodi je hlavní město Praha.

Vzducholoď je během programu vytápěna, přesto pořadatelé doporučují teplejší oblečení. Přístup není bezbariérový.


Text: red
Foto: René Volfík, Jan Slavík

Zdroj: DOX