Nový život elektrány  v Piešťanech
Galerie(6)

Nový život elektrány v Piešťanech

A co se starou opuštěnou elektrárnou, dokonce ještě z časů Rakouska-Uherska, která má svoje časy produktivní výroby už dávno za sebou? Dát pryč anebo prostě nechat být?

Po asi půl století, kdy ležela elektrárna (kromě využití její části na transformátorovnu a rozvodnu) jen tak zapomenutá, jako skladiště, se 1995 dostala na seznam národních kulturních památek. Najednou byly konečně objevené prokazatelné hodnoty památky, především fasády z cihlového režného zdiva, vyskládané do podoby plastického zdobení, a doposud zachovalé technické zařízení.

Majitel objektu, Západoslovenská energetika, přišel s myšlenkou vytvořit z bývalé výrobny elektřiny tematické vzdělávací a kulturně-společenské centrum. V roce 2008 vypsal studentskou architektonickou soutěž a na základě vítězného návrhu Vladimíra Haina a Michala Ganobjaka, došlo 26. dubna 2012 k zahájení realizace obnovy Elektrárně Piešťany. Stavební práce jsou stále v procesu a trvat by měly do léta příštího roku.

Podle nápaditého projektu vítězné dvojice v prostorách elektrárny vzniká polyfunkční centrum Eureka, jako oživení vstupní části města, při vlakovém i autobusovém nádraží. Jako prostor pro semináře, výstavy, koncerty, divadelní představení a další společenské akce, ale především technické muzeum o historii výroby a rozvodu elektrické energie. Pro neformální a interaktivní prezentaci vědy a techniky pro děti i dospělé, zábavnou i zapamatovatelnou formou výuky „Hands on sciences“, kdy má příchozí možnost, vyzkoušet si exponáty a být s nimi, na rozdíl od pouhé pozice pozorovatele, jako účastník v přímém kontaktu. Tento způsob je uskutečněný podle vzoru zahraničních muzeí a v této krajině nemá obdoby. Projekt obnovy je však výjimečný i svým inspirativním využitím možností elektrárny s jejími architektonickými a technickými hodnotami a se surovostí, elektrárenské výrobě vlastní. Autoři projektu ve svém návrhu rozvinuli tento potenciál elektrárny, maximálně zachovali její specifika, současným jazykem na ně navázali a kreativně dopověděli umělecky náročnými novotvary, které jsou od původního zřetelně rozpoznatelné a zároveň citlivě začleněné. Idea návrhu je přitom v souladu s tématem původní budovy i v jejích hlubších tematických souvislostech.

K dokončení výstavby by podle plánu mělo dojít v červnu 2014. (podle zdroje http://www.elektrarnapiestany.sk).

Foto: Michal Ganobjak, Vladimír Hain
Text: Lenka Všetulová

Vizualizace: Michal Ganobjak, Vladimír Hain