Město snílků na festivalu Roskilde
Galerie(9)

Město snílků na festivalu Roskilde

Slunce, vítr ani déšť neodradí severské snílky od kolektivního workshopu následovaného osmidenním večírkem. Městečko Roskilde se může již několik let těšit z hippie-vesnice v srdci hudební metropole. Udržitelnost a solidarita jsou jedny z mnoha hesel nejpopulárnějšího dočasného „města“ Skandinávie.

Festival Roskilde je největším a nejznámějším hudebním festivalem v severní Evropě. Odstartovali jej středoškolští studenti Mogens Sandfær a Jesper Switzer Møller v roce 1971. V následujícím roce pak převzala organizaci festivalu nezisková nadace města Roskilde, která událost pořádá v rámci rozvoje a podpory hudby, kultury a humanismu. Každým rokem počet účastníků roste, v roce 2017 se číslo vyšplhalo až ke 135 tisícům.

Festival Roskilde není pouze o hudbě, mnoho účastníků přijede především kvůli osobité kempové atmosféře, která nemá v Evropě konkurenci. Táborové městečko narůstá do takových rozměrů, že se letos umístilo na čtvrtém místě, co se zalidnění Dánska týče. Kodaň, Aarhus, Odense (166 tisíc), poté následuje kemp Roskilde.

Organizovaný chaos

Brány festivalu jsou okupovány několik dní dopředu. Když spadnou závory, nastává běh a boj o nejlepší místo. O pár hodin později můžete pocítit organizovaný chaos na vlastní kůži. Necelých 80 hektarů zatravněných ploch je vymezeno bílými provazy, které ohraničují prostor pro stany, hudební aparatury a „obývací pokoje“. Čáry striktně určují prostor pro hasičské auto a ambulanci. Přesáhne-li stan ochranné pásmo třeba jen o pár centimetrů, je organizátory nekompromisně přemístěn.

Mimozemšťan a kráva se stali ikonou festivalu

 Mimozemšťan a kráva se stali ikonou festivalu

Můžete si vybrat mezi několika kempy. Nenároční návštěvníci volí Regular camping (běžný tábor), neboli místo pro stan zahrnuté v ceně kempu. Přijdete, najdete místo a utáboříte se. Pro fajnšmejkry připravili organizátoři Clean out loud (čisté, hlučné) aneb jak webové stránky uvádějí: „Ukažme světu, že je možné udržet Roskilde čistý!“ Pokud chcete podpořit solidárního ducha festivalu, Settle’n Share (usadit se a sdílet) je místem, kam byste měli zamířit. Protislužbou za osídlení tohoto tábora, je nabídka aktivity, služby nebo události pro druhé.

Snílci

 Snílci

Pro pohodlnější táborníky je připraveno několik možností: Get a tent (dostaň stan), Get a place (dostaň místo), Get a camp (dostaň tábor) nebo Tenthouse (táborový domek) pro klientelu, která si potrpí na luxus i během hudebního festivalu. Pro sedmispáče, kteří si po náročném večírku rádi přispí v čistotě a bez bahna, nabízí Roskilde Silent & Clean (ticho a čisto).

Kreativní orgie

Pokud si návštěvník přeje zažít tu pravou atmosféru Roskilde, zažádá si o místo v táboru zvaném Dream City (město snů). Velká část účastníků je natolik zaměstnána večírkem, že nikdy neopustí své tábořiště. Většina těchto srdcařů se proto snaží usídlit v centrálně umístěném Městě snů. Tak jako Frederiksberg je samostatně fungující město uprostřed Kodaně, tak podobně funguje i festivalové město pro snílky.

Mazlící domek

 Mazlící domek

Dream City je tvořeno komunitou, která byla založena v roce 2012. Její hlavní podstatou je idea udržitelných a společensky odpovědných snů se základními hodnotami jako občanství, inovace, spoluvytváření a rozmanitost. Filozofie Dream City spočívá v myšlence vytvoření sítě snílků, kteří jsou oddaní úmyslu darovat. Příspěvek může být jakkoli imaginární, pokud přispívá nejen k individuálním dojmům, ale zároveň zhodnocuje zážitky festivalu jiných podobně smýšlejících jedinců. Město je řízeno tvůrčími snílky, které vzájemně spojuje idea vybudování udržitelné komunity a jejího okolí, komunitu prosperující vytvářením nezapomenutelným zážitků.

Stanice metra (bez metra)

 Stanice metra (bez metra)

„Chcete-li se stát součástí komunitní sítě v Dream City, vytvořte si svůj vlastní sen a přijeďte si ho před zahájením festivalu postavit,“ zní motto Města snů. Jeho budoucí obyvatelé jsou vyzýváni, aby vytvořili identitu jednotlivých „čtvrtí“ s jedinečnou výzdobou a obrovskými zvukovými aparaturami. Úspěšní žadatelé přijíždějí do kempu osm týdnů před zahájením akce, aby postavili své tábory – masivní dřevěné konstrukce s unikátním designem, zábavou, někdy i solárními panely.

Městská pošta

 Obchod 

Po dostavení města si už jak „místní“, tak „turisté“ mohou užít toho, co kempová metropole nabízí: radnici, poštu, dům lásky, bodegu, bary a mnoho dalšího. Lokálové vás vřele přivítají nebo pohostí vychlazeným Carlsbergem na účet podniku.

Led a oheň

Čtvrtě jsou rozmanité, každá má vlastní trička a samolepky, které jsou lepeny po návštěvnících. Současný trend Hry o trůny postihl i Roskilde, narazíte zde i na Tábor ledu a ohně. Přirozeně je postaven kolem červenolistého Stromu srdce. „V úterý jsme měli večírek Noční hlídky a přišly asi dvě stovky lidí,“ říká organizátor tábora Mikkel. „Lidé museli sedět kolem stromu a složit přísahu.“

Tábor ledu a ohně

 Tábor ledu a ohně

Známý „stranický trojúhelník“ Dream City je tvořen na základě spolupráce čtyř táborů: Kde je Waldo, Seznamka pro farmáře, Šílené nohy a Zoo věž. Ti společně vybudovali pro Město snů například „stanici metra“. Na otázku, proč se stavbě snícího města věnuje, vysvětluje Christoffer z Šílených nohou: „Jednoduše proto, že to je zábavné. Všichni naši přátelé jsou tady a staví s námi. Dream City je senzační místo, protože jsme tu všichni jeden kolektiv. Neexistuje žádný skrytý záměr, nic ziskového. Ve stranickém trojúhelníku, místo soutěžení s jinou hudbou, sdílíme bezdrátově naše zvukové systémy, abychom si mohli společně užívat jednoho velkého večírku.“

Odvrácená strana Města snílků

 Odvrácená strana Města snílků

I přes ekologicky přátelskou a udržitelnou politiku festivalu, zůstává každoročně po akci obrovský nepořádek. Celý prostor se následně šest měsíců dává do původního stavu, jen aby mohly veškeré přípravy pro nadcházející ročník začít nanovo.

 

TEXT: LUCIE HLAVSOVÁ, FOTO: LUCIE HLAVSOVÁ

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 4/2017.