V Plané vyroste nejvyšší dřevostavba v České republice

wb HLAVNI Studio Perspektiv GoPay 01 Areal
Zdroj: WILLBE STUDIO

Původně investor oslovil architekty z ateliéru Perspektiv se zadáním řešení interiéru pro své administrativní prostory v betonové stavbě z prefabrikovaných dílců. Návrh však podle architektů nereflektoval klientovu představu reprezentativního sídla rodinné firmy. Po řadě diskusí se nakonec architekti s investorem dohodli na zpracování projektu novostavby i s úpravou areálu.

Centrálu společností GoPay a TERMS architekti pojali jako pasivní čtyřpatrovou dřevostavbu situovanou v obci Planá nedaleko Českých Budějovic. Proč se architekti přiklonili k nosné konstrukci ze dřeva, vysvětlují takto: „Analyzovali jsme rozpočet a uvážili to, jakým způsobem chce klient působit na své okolí. Důležitou se ukázala udržitelnost, které se v podnikání také věnuje.

Dřevěné konstrukce v tomto ohledu vynikají, neboť mají nejnižší uhlíkovou stopu a vznikají z obnovitelných zdrojů. Jejich výstavba, kdy během 1–2 měsíců obvykle vznikne celá hrubá stavba, je díky své rychlosti šetrnější také finančně. Svou výškou dosáhne stavba povoleného limitu pro tento typ budov u nás, čímž se zařadí mezi nejvyšší v Česku.

Fasáda následuje funkci

V celku i v jemných detailech architekti navrhli líc budovy jako obraz každodenního života v domě. Omítka má být ukázkou poctivě provedeného řemesla a naznačovat vnitřní uspořádání rozdílem ve struktuře. Pod plochou střechou jsou situovány prostory přístupné zaměstnancům celého areálu k rekreaci – bistro, fitness a terasa, jež zvenku opticky odděluje hrubý reliéf stěn.

web Studio Perspektiv GoPay 02 Vstup
Omítka naznačuje vnitřní uspořádání budovy rozdílem ve struktuře.  | Zdroj: WILLBE STUDIO

Na první trojici podlaží, kterou zaujímají kanceláře, naopak odkazuje hladký povrch fasády. Dřevěnou povahu nitra budovy však její exteriér se zřetelem na nízkou údržbu reflektuje jen v detailech, dveřích a okenních rámech či výplních.

Interiér zdobí smrkové nosné konstrukce, dřevěné stropní podhledy a výplně otevíratelných okenních modulů. Také parapety, jež jsou v relaxačních zónách uzpůsobeny pro sezení, jsou ze dřeva. Útulnost teplých barevných tónů dřevěné kresby vyvažuje šedá betonová stěrka na podlahách. Celek harmonicky zjemňuje bílá na stěnách či baru.

Návrh klade důraz na variabilitu a detailní řešení užitých součástí. Šikmým náběhem smrkových stropů architekti dodávají do bistra vzdušnost a vnitřní prostor navíc opticky i funkčně prodlužuje terasa. Vertikální reliéf její omítky vizuálně navazuje na strukturu interiérového baru.

na web Studio Perspektiv GoPay 04 Bistro
Interiér zútulňuje smrkové dřevo na stropních podhledech, výplních okenních modulů i sedacích parapetech. | Zdroj: WILLBE STUDIO

Pobyt a občerstvení na terase mimo jiné zpříjemní i rostliny. Se zapuštěním květináčů počítá spodní hrazení velkorysých otvorů pro výhledy do jihočeské krajiny.

Technologie a udržitelnost

Areál je koncipován tak, aby v něm klient mohl uplatnit svůj zájem o vývoj technologií a získávání i uchovávání čisté energie. V souladu s tím bude provoz objektu čerpat z obnovitelných zdrojů. Kromě kultivace okolí se komplex také částečně otevře veřejnosti a poslouží regionu pro dobíjení elektromobilů.

Energii pro napájení 8 nabíjecích stanic poskytnou fotovoltaické panely na přístřešcích parkovací plochy. Přísun tepelné energie pro chlazení a vytápění objektu bude primárně zajišťován geotermálními vrty a tepelným čerpadlem.

Od partnerů ASB

na web Studio Perspektiv GoPay 03 Terasa
Terasa opticky i funkčně prodlužuje vnitřní prostory.  | Zdroj: WILLBE STUDIO

Důležitým hlediskem při koncepci nového sídla byla otevřenost a přívětivost vůči jeho okolí. Zapuštěním oplocení hlouběji do pozemku a ponecháním volné plochy před objektem vzniká příjemné prostředí podél komunikace. Bezúdržbový tenisový kurt potěší sportovně založené zaměstnance i veřejnost.

 

SÍDLO FIREM GOPAY A TERMS

Místo: Planá, okres České Budějovice
Architekti: Perspektiv
Autorský tým: Ján Antal, Martin Stára, Eva Schilhart Faberová
Spolupráce: Petra Malovanác, Silvia Snopková, kolektiv ateliéru Perspektiv
Vizualizace: Willbe studio
Klient: FinLabs, s. r. o.
Užitná plocha: 2 300 m2

Jolana Říhová