Obchodní komora v Tomioce

Japonské město Tomioka je známé pro svoje historické dědictví související se zpracováním hedvábí. Do hněda laděnou krajinu tradičních střech ale od května 2018 doplňuje také moderní budova obchodní komory, která se snaží skloubit to nejlepší z tradice a moderny do jedinečného prostoru.

Původní konferenční prostory obchodní komory musely ustoupit rozšíření místního dopravního tahu, a proto se její vedení rozhodlo zakoupit jeden z tradičních obchodů s kimony a přebudovat ho na nové administrativní centrum podporující obchod v oblasti.

„Tomioka není město, kde se daří jen minulosti. Chceme, aby byla budoucnost vyjádřena prostřednictvím budovy,“ uvedl prezident obchodní komory při zahájení výstavby.

Původní stavba byla kvůli špatné údržbě a nekoncepčním úpravám ve velmi špatném stavu, ze samotného obchodu zbyly pouze střešní tašky. Částečně se podařilo zachovat a přebudovat sklad.

Tradiční rytmus

Základem architektonického pojetí budovy se stal rytmus hřebenů střech, které svým opakováním navazují na střešní krajinu historického města. Tato volba měla také zásadní vliv na nosný systém stavby, který se inspiroval také chráněnou budovou staré přádelny na hedvábí Tomioka Silk Mill.

Záměrem bylo navázat na silnou myšlenku historické nosné konstrukce, ale zároveň vybudovat moderní, dynamickou stavbu hodnou města, kde vedle sebe koexistuje dědictví starého Japonska a firmy vyrábějící součástky letadel.

Jasně přiznané diagonály zpevňují jednotlivé plochy v rovině. Ztužené rámy tvoří spolu se šikmými vzpěrami, pásky a podélným ztužením základní dřevěnou konstrukci, jejíž přiznaná geometrie je pro stavbu charakteristická.

Stavba je osvětlena z úzké ulice která vede do bývalého skladu nové vstupní brány do historické čtvrti.
Stavba je osvětlena z úzké ulice která vede do bývalého skladu nové vstupní brány do historické čtvrti. |

Dřevo jako spojení starého a nového

Leitmotiv srovnání starých a nových vlivů se projevuje i ve zvoleném materiálu nosných konstrukcí i detailů interiéru. Dřevostavby byly jedněmi z nejstarších staveb, zároveň se ale tento materiál osvědčil i v kontextu moderních přístupů a současného důrazu na udržitelnou výstavbu.

Na kvalitě provedení detailů je viditelný řemeslný um, který má za cíl obchodní komora prezentovat. Dřevo je také ušlechtilý materiál, který časem pouze získává charakter a dozrává do krásy.

Mřížka

Diagonální rastr původně vycházel z nosné konstrukce, architekti jej ale záměrně dále zdůraznili. Snažili se tak evokovat mřížky, na nichž se v oblasti tradičně chovají bourci morušoví. Dokonce i police na knihy a dokumenty jsou navrženy s využitím diagonál.

Za hlavním průčelím budovy se skrývá velký sál určený k setkávání i ke konferencím. V jeho zadní části je umístěn klavír, který byl věnován původními majiteli obchodu. Prostor je tak využíván také jako společenské centrum, místo akcí, přednášek a koncertů pro místní komunitu.

Pozemek přetíná úzký průchod, který je pozůstatkem historické silnice spojující přádelnu hedvábí a radnici v Tomioce. Tento prostor poskytuje budově přirozené osvětlení, zároveň se jedná o chráněný veřejný prostor, na němž se konají tradiční městské festivaly.

Sklad na konci silnice byl zrekonstruován a označen jako brána do historické čtvrti. Střední osa cesty je zdůrazněna dochovanými dlaždicemi z původního obchodu.

Ve 2. NP převládá administrativní využití pro potřeby obchodní komory.
Ve 2. NP převládá administrativní využití pro potřeby obchodní komory. |

Uvnitř dřevo, vně sklo a kov

Vnější plášť budovy tvoří z bočních stran prosklení propouštějící dovnitř tolik potřebné světlo. Lehkou střechu kryjí trapézové plechy, stavba tak nezapře svůj moderní původ.

Nepřehlédněte: Drevená knižnica v čínskych lesoch

Architekti z Tezuka Architects se pokusili vytvořit nový symbol města, který má podpořit jeho prosperitu i v nových časech a zároveň pozvednout to staré. Obchodní komora na okraji historického centra je příkladem citlivého začlenění nových funkcí do existující zástavby.

Tomioka Chamber of Commerce and Industry
Místo: Tomioka, prefektura Gunma, Japonsko
Autoři: Takaharu Tezuka, Yui Tezuka, Keiji Yabe/ Tezuka Architects
Spolupráce: Bonbori Lighting Architects & Associates, Inc
Projekt: 2016–2017
Realizace: 2017–2018
Zastavěná plocha: 502,34 m2
Dodavatel: Hirofumi Ohno, Ryuhei Fujita, Takehiro Ebisawa / OHNO Japan
Text: Anna Vrabcová
Foto: Kida Katsuhisa – Fototeca, Tezuka Architects

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 5/2019.

Komentáře