Rekonstrukce kanceláří Aon v historické budově

Společnost Aon sídlí v novobarokní budově postavené roku 1896 podle návrhu Friedricha Ohmana. Novou podobu kanceláří navrhli do prostor historického domu architekti ze studia Progres Atelier.

„Naším prvním drobným úkolem byla rekonstrukce jídelny,“ říká jeden z autorů projektu, Jan Kalivoda. „Druhým pak návrh malé části openspace v zadním traktu, ve třetím jsme již řešili masterplan celého patra o výměře 1100 m2 včetně zpracování projektové dokumentace a koordinace kompletní rekonstrukce všech prostor.“

Přání investora bylo od začátku artikulováno jasně: vytvořit reprezentativní sídlo firmy, kvalitní pracovní prostředí, dostatek odpočinkových prostor a odpovídající zázemí. Kromě kapacitních požadavků na jednotlivé funkční části a důrazu na použití přírodních a kvalitních materiálů žádné konkrétní zadání nezaznělo.

Reprezentace, práce, odpočinek

„Důvěra a svoboda nám dala o to větší energii pro někdy náročné hledání adekvátních odpovědí na nejednoznačné otázky,“ říká architekt Vojtěch Kaas.

„Hlavu jsme si lámali především s nestandardními prostorovými omezeními a s implementací moderních technologií a ergonomických standardů do historického prostředí. To vše při maximálním zachování cenných řemeslných prvků a respektování genia loci budovy.“

Třemi základními motivy, které se v prostorách celého patra v různých podobách prolínají, vzájemně doplňují a vyvažují, jsou reprezentace, práce a odpočinek.

alouněný meeting point
Čalouněný meeting point |

Hranol a mrak

Středobodem vstupního prostoru je výrazný hranol mosazného recepčního pultu, nad kterým se vznáší obří světelný mrak. Hlavní jednací místnost lze rozdělit na tři nezávislé meeting roomy díky speciálně vyvinutému systému posuvných akustických panelů.

Takzvané „VIP“ jednací místnosti dominuje majestátní ­kruhový stůl a také originální, z jedné niti upředený lustr. Ten se na své místo dostal oknem za pomoci horolezců. Za svou mimořádnou akustickou kvalitu vděčí jednací místnosti speciálně vyvinutým, na míru vyrobeným čalouněným kazetám.

Nad mosazným hranolem recepce se vznáší světelný mrak.
Nad mosazným hranolem recepce se vznáší světelný mrak. |

Stromy na stole

Architekti vytvořili v útrobách sídla společnosti Aon různorodě koncipovaná pracovní prostředí. Prostorem proplouvají subtilní světelné profily ovládané inteligentním systémem s možností variovat míru přímé a nepřímé složky světla. Prostorovou akustiku obstarávají pod stropem zavěšené velkoformátové panely.

Vše doplňuje zeleň na stěnách či živé stromy rostoucí přímo ze stolu. Zaměstnanci mohou využívat malých čalouněných meeting pointů, odbavit hovor ve phoneboxu, vyřídit krátké jednání v microoffice či využít celé řady menších jednacích místností. Diverzitu pracovního prostředí rozšiřuje nabídka odpočinkových prostor.

Nepřehlédněte: Chceli by ste pracovať v dome pri rieke?

Kolegové se mohou setkávat a utřídit myšlenky v lunchroomu, u masivního dřevěného stolu pod levitujícími origami svítidly. K dispozici je jim také minikino či meditativní kruhový prostor z dřevěných profilů, kde probíhá pravidelné cvičení či masáže.

Rekonstrukce kanceláří společnosti AON
Místo: Praha
Architekt: PROGRES ATELIER, Jan Kalivoda, Vojtěch Kaas
Investor: AON Central and Eastern Europe, a.s.
Projekt: 2016
Realizace: 2016–2017
Plocha: 1100 m2
Text: PROGRES ATELIER, Tereza Janišová
Foto: Boys Play Nice

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 1/2019.

Komentáře