Ajťáci v parkovacím domě

Zasedačka

Unikátní konverze bývalého parkovacího domu Rozmarýn se stala novým domovem mladé Brněnské IT společnosti FUNTASTY, zaměřené na vývoj mobilních aplikací. Za návrhem pracovního prostředí pro dvaačtyřicetihlavý tým kodérů, developerů a designérů stojí architekti ze Studia Perspektiv.

V kompaktním prostoru, kterým ještě donedávna křižovaly desítky aut denně, vznikla plnohodnotná kancelář bez kompromisů. Realizace komplexně vybaveného kancelářského prostředí, za které by se nemusela stydět ani několikanásobně větší firma, přinesla společnosti FUNTASTY svobodu, flexibilitu a možnost pořádat společenské akce.

Zóna odpočinku
Zóna odpočinku |

Svérázná estetika

Snahou autorů interiéru bylo pracovat s odkazem parkovacího domu a pozůstatky jeho svérázné estetiky. Kromě šikmé vzpěry a ocelového táhla zde po původním účelu objektu zůstal velkorysý prázdný prostor, umožňující volný a otevřený přístup k řešení dispozice. Jednotlivá pracoviště od sebe pocitově oddělují poloprůhledné boxy zasedacích místností.

Celist­vý a všemi směry průchozí prostor je transformován v soustavu různě exponovaných pracovních zálivů, křižovatek sloužících ke krátkým poradám, zasedacích místností několika měřítek a míst určených k odpočinku a zábavě.

Prostorné pracovní stoly
Prostorné pracovní stoly |

Kultivované kontrasty

Technologickým srdcem kanceláře je Device Lab, rafinovaná knihovnička mobilních zařízení, na kterých kodéři a developeři testují vznikající aplikace. Díky promyšlené konstrukci působí tablety a telefony na poličkách jako právě odložené knížky, nikoli jako komplikovaná dokovací stanice, kterou Device Lab ve skutečnosti je.

Tento kultivovaný dialog kontrastů – zdánlivě protichůdných technologických postupů, materiálů a barev – je přítomen na každém kroku. Kombinace studených a teplých odstínů v různých poměrech vytváří spolu s vrstvením průhledných a poloprůhledných konstrukcí iluzi hloubky a dalekých průhledů.

Hravé prvky interiéru
Hravé prvky interiéru |

Český design

Měkké, hřejivé dřevo smrkových latí a chladná tvrdá plocha copilitových panelů si mezi sebou občas sice vymění pár ostrých slov, v důležitých záležitostech se však shodnou. Tam, kde je to třeba, vymezují pracoviště a prostory spolupráce, jinde zase spojují komunitu. Nahý a odhalený technologický strop mezitím potichu tepe a tluče…

Kancelář je vybavena na míru vyráběným nábytkem, který splňuje vysoké estetické a funkční požadavky klienta. Na návrhu stolů se s architekty podíleli čeští designéři z Master & Master. Český design promluvil také do výběru svítidel. Svými grafikami a ilustracemi rozzářila nové IT kanceláře výtvarnice Karolína Stryková.

Ilustrace Karolíny Strykové
Ilustrace Karolíny Strykové |
Kanceláře Funtasy
Místo: Brno
Architekt: Studio Perspektiv, Martin Stára, Ján Antal
Spolupráce: Andrej Tušan, Kateřina Burešová, Branislav Bašista
Klient: The FUNTASTY
Projekt: 2017–2018
Realizace: 2018
Text: Studio Perspektiv, Tereza Janišová
Foto: Boys Play Nice

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 1/2019.

Komentáře