Budova jako showroom

Budova jako showroom

S nulovými náklady na energie, s využitím mnoha typů skel s různými funkcemi, s auditoriem a galerií uvnitř a kancelářemi s politikou čistého stolu je nové firemní sídlo přehlídkou nejnovějších technologií a trendů v oblasti administrativních staveb.

Myšlenka soustředit veškeré manažerské a administrativní služby skupiny, jež byly dříve rozmístěny po celé zemi, pod jednu střechu, dala vzniknout lehce působící stavbě sídla největšího světového výrobce plochého skla. Původně však společnost hledala stávající budovu, žádná ale nesplňovala požadavky, a tak se rozhodla pro stavbu novou. Ideální pro tento účel se zdál pozemek poblíž Katolické univerzity v Lovani u hlavní silnice z Bruselu.

Téměř nulové náklady

Po nalezení vhodného pozemku se v roce 2012 konala mezinárodní architektonická soutěž. „Bylo smluveno, že projekt bude implementován stavebním týmem, složeným ze zástupců investora, vlastníka, architekta, konzultantů a kontraktorů. Ti si mohou předat své know-how a praktické zkušenosti,“ vysvětluje architekt Philippe Samyn v publikaci věnované této stavbě. Když právě on a jeho kancelář uspěli v soutěži, začal s dalšími spolupracovníky z vlastního studia, architektonické kanceláře BEAI a se stavební společností Van Roey, projektovat budovu aspirující na certifikát BREEAM, který budova v projekční fázi obdržela v roce 2013.

Budova nazvaná AGC Glass Building se totiž může pochlubit téměř nulovými náklady na energie potřebné na vytápění, chlazení a osvětlení. Nezbytná energetická spotřeba je s velkou rezervou kompenzována elektřinou vyráběnou 900 fotovoltaickými panely na střeše, ale i pomocí geotermie. Klíčovou roli při realizaci udržitelného a inovativního sídla společnosti sehrál i výběr špičkového sklářského řešení.

Sklářské inovace najdeme i na vnitřní fasádě budovy ve dvorech – ta se skládá z vysoce čirých dvojskel se superizolačními povlaky a s řízeným prostupem sluneční energie.

Důraz na přirozené světlo

Stavba, která pojme 500 zaměstnanců, byla dokončena na konci roku 2014. Její čtvercový půdorys rytmicky člení tři dvory se vzrostlou zelení, které obklopují terasy. Je postavena na pilotech s otevřenou parkovací zónou v přízemí pod budovou. Budova umožnila integrovat různé typy skel a jejich širokou škálu použití.

Stále více firem preferuje koncept čistého stolu – zaměstnanec tak nemá stálé pracovní místo a každý den tak zanechává to aktuální prosto všech osobních věcí a kancelářských potřeb.

Jejím charakteristickým prvkem je fasáda stíněná speciálními skleněnými žaluziemi. Ty pomáhají budovu chránit před nadměrným přehříváním, zároveň však propouští maximum denního světla dovnitř budovy. Právě využití přirozeného světla je jedním z nejdůležitějších aspektů budovy, které navíc pomáhá v koncepci energeticky neutrální budovy. Proto se autoři projektu podrobně věnovali výzkumu působení světla a dalších vnějších podmínek na budovu v různých ročních obdobích i fázích dne.

Jídelna jako místo i pro občerstvení očí.

Na základě toho byly vyvinuty dynamické lamely potištěné střídavými bílými pásy s ovladatelným náklonem. Svou polohu přizpůsobují automaticky pohybu slunce, a tak optimalizují přívod přirozeného světla. Profesor David Strong, autor studie o přínosech přirozeného světla pro uživatele budovy dodal: „Budova byla navržena tak, aby všem jejím uživatelům nabídla prostorné a dostupné niky poskytující vysokou kvalitu přirozeného světla. Budova tak skvěle zapadá do nové generace udržitelných staveb, které kladou větší důraz na pohodlí jejich uživatelů“.  Sklářské inovace najdeme i na vnitřní fasádě budovy ve dvorech – ta se skládá z vysoce čirých izolačních dvojskel se superizolačními povlaky a s řízeným prostupem sluneční energie.

Významnou roli hraje i umění, orientaci pomáhají čtverce od umělce Georgese Meuranta.

TEXT: Kateřina Kotalová
Foto: Philippe SAMYN and PARTNERS, architects and engineers – BEAI sa

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.