Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Z bývalé textilky hravé kanceláře

Z bývalé textilky hravé kanceláře

Předělat bývalou textilní výrobní halu na kanceláře a sídlo firmy? Zadání jako ze snu. A potvrzuje to i výsledek. „Chtěli jsme nové, jednoduché, funkční, hravé, a přitom zajímavé pracovní prostředí,“ říká Radek Ondruch z firmy, která tu dnes sídlí.

Objekt byl postaven v roce 1930 jako Brillova textilní továrna s produkcí punčoch, která se nachází v prostoru bývalého průmyslového areálu Loana. Z vnějšku nic nenaznačuje, že ve třetím patře se skrývá prostor, který se dost vymyká tradičním představám o kancelářích. A vymyká se pořádně. Až do takové míry, že nevíte, zda jste v baru, kde si můžete dát partii kulečníku, nebo na basketbalovém hřišti. A pokud nechcete ani jedno, ani druhé, dá se zde využít relaxační kout, kde se můžete začíst do knih. A než přijdete ke knihám, potkáte i stylovou červenou telefonní budku charakterizující Londýn. Samozřejmě, funkční. Všude vás vede vtipný informační systém, při kterém však víte, kde je sever. Je to open space, ale nepůsobí chladně a sterilně. Chce být přátelským místem vytvářejícím kousek domova. Na projektu je vidět, že architekt měl volnou ruku a důvěru jednatele společnosti.

Funkční a hravé

„Chtěli jsme nové, jednoduché, funkční, hravé, a přitom zajímavé pracovní prostředí,“ říká Radek Ondruch, jednatel společnosti Taros Nova. „Chtěli jsme kanceláře, které budou odrazem naší práce a toho, jaký jsme tým a jak fungujeme. Měly nám poskytnout prostor na práci, kreativitu, diskuze, plánování, relax i nezávazné rozhovory. A tak jsme dali hlavy dohromady a vytvořili naše nové kanceláře, které chtějí inspirovat.“

Stará výrobní hala byla zbavena nánosů času, odkryly se nosné betonové konstrukce a zrepasovala původní parketová podlaha. Do takto vyčištěného prostoru se vložily konstrukce ze dřeva a skla, které jsou typické pro stavby firmy Taros Nova. Všechna kabelová vedení jsou zhotovena ve výrazných barvách a zavěšená pod stropem stejně jako v původní textilní výrobní hale. Prostor byl doplněn výraznými solitéry kuchyně a baru s graffiti úpravou, jakož i se všemi prvky, které jsme zmínili a se kterými jsme se dosud v těchto zeměpisných šířkách obvykle v kancelářích nesetkávali. „Hlavním cílem našeho konceptu bylo vytvořit prostor, který bude prezentovat firmu Taros Nova a zároveň vystihne a ztvární její filozofii,“ říká architekt Michal Šotkovský z FUGO Architects.

„Podobně jako firma, i prostor je nekonvenční, efektivní a osobitý. Firmu tvoří lidé a stejně jako každý z nich je originál, jsou unikátní i kanceláře. Spolu vytvářejí pestrý celek, ve kterém si každý najde své oblíbené místo.“ Zadání jako sen se zhmotnilo do administrativy, která sleduje jeden z velkých trendů: nabídnout svým zaměstnancům „nekancelářský“ prostor, kde je čas na inspiraci a vyvětrání si hlavy. Určitě i proto byly tyto kanceláře nominovány do soutěže Zasedačka roku 2015.

Přestavba Taros Nova

Místo:  Rožnov pod Radhoštěm
Investor: TAROS NOVA s. r. o.
Architektonický návrh: Michal Šotkovský – FUGO Architects
Konzultace: Ori Merom, Radek Ondruch a tým TAROS NOVA s. r. o.
Termín přestavby: 2–7/2015
Užitná plocha: 614 m2

text: ĽUDOVÍT Petránsky
FOTO: TAROS NOVA

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.