Prádelna – skrytý poklad na půdě secesního domu

rooftop laundry collcoll boysplaynice 01 1200
Zdroj: Boys play Nice

Půdy a další podkrovní prostory ve starých domech mají své nesporné kouzlo. Dílem proto, že jde vždy o určitým způsobem specifický prostor, a pak také díky minulosti, která na něm během let ulpěla. A právě pod střechou, v těsném spojení s oblohou, může vzniknout ateliér jako z jiného světa. Stačí přání klienta umělce a invence architektů, básníka a studia COLL COLL.

 

Přestavba zanedbané půdy bývalé prádelny je součástí projektu The Emerald společnosti  Urbanium Concept. Jde o secesní dům v centru Prahy skládající se z 13 bytů upravených v pěti různých stylech, určených ke krátkodobému pronájmu, výstavám či zážitkovým pobytům a akcím.

Každý byt staroměstského činžáku je navržený v jiné atmosféře, přičemž hlavním cílem projektu je komfortní bydlení a zároveň maximální zachování historických kvalit.

Celý svět v jedné místnosti

Všechny změny a úpravy v „Prádelně“ proto autoři renovace provedli tak, aby neopakovatelná nálada celého místa zůstala zachována a vznikl příjemný prostor pro pohodlné psaní či občasné přespání.

„Poklad na staroměstské půdě bývalé prádelny jsme viděli hned,“ vzpomínají autoři, „Josefov přede dveřmi, pět pater schodů místo návštěvy tělocvičny, omítka nasáklá stoletím opakované očisty. Pro básnický ateliér nemůže být lepší místo. Myšlenky jsou vpité přímo do podstaty domu. Blízko nebi, s rušným městem u nohou.“

Ač jde o jednu místnost, propracovaným návrhem se ji podařilo opticky rozdělit do několika zón. Největším objektem, který člení prostor, je postel. Jejím prostřednictvím vzniká v pokoji hned několik pocitových místností, různých světů.

rooftop laundry collcoll boysplaynice 14 1200
Básnický ateliér v jediné podkrovní místnosti obsáhne několik různých světů – pocitových zón.   | Zdroj: Boys Play Nice

Na jednatřiceti metrech čtverečních je vše, co člověk potřebuje k uspokojivému bydlení – vedle ložnice s koupelnou je zde místo i pro šatnu a kuchyni. Vana je umístěna v prostoru, trochu neobvykle proti vstupním dveřím, při koupeli je možné pozorovat nebe a v zimě bílé květy, které na okno kreslí mráz.

„Siegfried nám ukázal svou báseň Incomplete Sentence čerstvě publikovanou v B O D Y magazine. Nejlépe prý vystihuje jeho náladu, lépe než jakékoliv zadání. Je lehce podzimní, lehce melancholická.“ (COLL COLL)

„Nábytek, původně ukrytý na vedlejší půdě, bylo potřeba trochu oživit a upravit. Skříň jsme museli přeříznout v půli, aby prošla dveřmi, do stolku jsme zabudovali elektrický vařič, z prádelních kamen v rohu je dřez a ze dvou postelí jsme udělali jednu nově polstrovanou jemným brokátem.“

Atmosféru místnosti určují plochy stěn a stropů a detaily. Přiznané zůstaly trubky rozvodů vody na stěnách, v prádelně přece zcela běžné, velké litinové radiátory, záclony jemné a lehké jako pára či jako vodní hladina dokonale hladké plochy zrcadel. To vše v kontrastu s cihlami a oprýskanou omítkou plnou zašlých skvrn a barevných map.

rooftop laundry collcoll boysplaynice 11 1200
Vana je umístěna v prostoru, neobvykle proti vstupním dveřím. Atmosféru místnosti určují oprýskané plochy stěn a stropů, přiznané detaily jako trubky na stěnách, rozvody a vypínače.  | Zdroj: Boys Play Nice

Ale tím, že si povrchy stěn a stropů ponechaly svou původní podobu, staly se osobitým uměleckým dílem, jehož autorem je největší čaroděj čas. „Vše, čeho se každodenně dotýkáme, je nové, pozadí ale tvoří původní stav věcí. Téma očisty zůstává stále středobodem tohoto interiéru.“

O studiu:
Studio COLL COLL (collaborative collective) je sdružením architektů, designérů a výzkumníků. Funguje už přes deset let a obohacuje místní architekturu o experimentální i komerční projekty. „Rádi citujeme, reinterpretujeme a hledáme významy v nových kontextech, čímž rozšiřujeme hranice oboru.“

Prádelna

Návrh: Studio  COLL COLL
Autor: Ing. arch. Martin Gaberle, architekt, Ing. arch. Markéta Součková, architekt, Dipl. Arch. Krištof Hanzlík, architekt, Eliška Martínková, architekt, MgA. Vavřinec Veselý, architekt, Vanda Kotková, architekt
Spoluautor: In-Styl Hořovice; Pohůnek-Hubálovský; Tomáš Margot; Petr Brožek; Josef Andrlík; David Urban; La Fashion; Kolovrat
Umístění projektu: Žatecká 7, Praha 1
Projekt: 2017
Dokončení: 2018
Užitná plocha: 31 m2
Náklady: 760 000 Kč
Klient: The Emerald by Urbanium Concept

Daniela Bartošová