Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Modernizace bytu s terasou

Modernizace bytu s terasou

Studio SMLXL si mladá žena vybrala pro modernizaci svého podkrovního bytu na základě portfolia s tím, že měla jasnou představou o všem, co by nemělo chybět a co je pro ni naopak podružné. O tom, že šlo o dobrou volbu, svědčila pohoda a součinnost na obou stranách jak při vzniku návrhu, tak realizaci rekonstrukce.

Byt v původní zástavbě má obytné místnosti a ložnici orientované vnitrobloku, přesněji do dvora, schodiště a šatna jsou směrovány do ulice. Majitelka si přála interiér s dostatkem světla, speciálním požadavkem bylo množství úložných prostor. Jeden z pokojů byl proto využit jako velká šatna.

Dále bylo třeba vytvořit hodně místa pro knihy, požadavkem byl také velký botník. Zásadní řešení vyžadoval nepohodlný a nepraktický přístup na terasu. A to vše mělo být hotovo pokud možno v co nejkratší době.

Prostor jako nepopsaný list

Výchozí podmínky pro celkovou rekonstrukci bytu byly, dá se říci, ideální. Když se předchozí majitelé z bytu stěhovali, odnesli si celkové vybavení včetně kuchyně, majitelka tedy získala zcela čistý prostor. Nebylo proto nutné zapracovávat do návrhu existující kusy nábytku či jiné vybavení.


Významnou změnou byl již zmíněný přístup na střešní terasu. 

Vzhledem k tomu, že stávající výklopné skládací schůdky s vyklápěcím oknem přímo na terasu byly velmi nepraktické (otevření okna vyžadovalo velkou fyzickou sílu, což pro mladou ženu bylo velmi obtížné) a jako jediný vstup na terasu byl tedy tento systém zcela nevyhovující, bylo výklopné okno nahrazeno poklopem s posuvným mechanismem a místo vyklápěcích schůdků bylo zabudováno „mlynářské“ schodiště.

Tipy pro zajímavá řešení

Při stavbě pracovali architekti kromě jiného s překližkou, ke světlejšímu působení interiéru přispěla bíle namořená podlaha, bílé stěny a také nábytek v převažující bílé barvě, o potřebný kontrast se postaraly solitérní kusy mobiliáře a doplňky v černém či bordó tónu. Pokud jde o vybavení, preferovala majitelka místo klasické sedací soupravy pohodlná křesílka.


Z technických a konstrukčních řešení lze vyzdvihnout již zmíněné „mlynářské“ schodiště, které je nejen vstupem na terasu, ale současně slouží jako knihovna.

Za pozornost stojí i zastínění oken v půlkruhovém výklenku se dvěma křesílky, které je řešeno závěsem, přičemž vodicí kolejnička pro závěs je navržená do kruhu a dovoluje tedy závěsem uzavřít celý kruhový prostor.

Autoři projektu:

Ing.arch. Klára Valová
Ing.arch. Eva Mohylová
Ing.arch. Hana Štěpková

Text: Daniela Bartošová
Foto: Ondřej Rytíř

Komentáře