I malý byt může být vzdušný a pohodlný

I malý byt může být vzdušný a pohodlný

Bydlení v Praze na Letné je bezpochyby atraktivní, ovšem vyžaduje to smířit se s tím, že bude potřeba zásadní úprava bytu, jelikož byty v této oblasti pocházejí převážně z poloviny minulého století.

Ve stejné situaci byli mladí manželé, kteří se pro toto bydlení rozhodli. Byt byl sice po rekonstrukci, ale spíše kosmetické a nepříliš zdařilé. Akceptovatelná nebyla ani plastová okna, natož kuchyně v předsíni, linoleum na podlahách a průtokové čerpadlo nad vanou. Ty po změně přímo volaly. Návrhu rekonstrukce se ujala architektka Hana Drdlová a v souladu se současnými trendy zde vytvořila světlé a vzdušné bydlení.

Vyžadovalo to ovšem celkovou rekonstrukci, při které byla vyměněna okna i dveře, položeny nové podlahy a změněny instalace. Ušetřeny odstranění nebyly ani omítky se sytými pastelovými barvami, které malý prostor zbytečně tísnily. A tak jediné, co se podařilo zachovat, byl rákosový strop s fabiony.

Dispoziční úpravy bytu

Dispozičně byl byt nepatrně upraven. Především se přestěhovala kuchyně z předsíně do obývacího pokoje. Bílá kuchyňská linka je odlehčena použitím pouze spodního dílu, doplněného o závěsnou lištu a sofistikovanou digestoř. U bezdětných mladých manželů se nepředpokládá náročné vaření, takže použitá kuchyňská výbava je dostačující. Akcentaci provozního účelu kuchyňského koutu zajišťuje zavěšené kuchyňské náčiní, které je současně dekoračním i funkčním doplňkem. Svůj účel zde navíc našlo staré nádobí po babičce a kamarádech.

Hmotově prostor na protější straně vyvažují nízké poličky, které plní funkci doplňkových úložných prostor, v nichž je umístěno zbylé kuchyňské vybavení. Kontrast jednoduchého moderního nábytku a věkovitého nádobí či starých svátečních skleniček kopíruje kombinaci použitou u kuchyňské linky a sjednocuje prostor obytné kuchyně. Celé místnosti pak vévodí masivní stůl ze starého dřeva.

Obytná místnost má kromě kuchyňské i odpočinkovou zónu v protilehlém rohu místnosti. Kout zútulňuje ovčí tapeta a vybaven je lůžkem a policovým systémem vyrobeným na míru. Stejně jako ostatní nábytek v celém bytě je i on vyroben z bílé, matně lakované MDF.

V jednoduchosti je elegance

Další zásadní změnou je nová koupelna, vybudovaná na místě původního WC a komory. Spojením malých místností koupelna získala na vzdušnosti, umocněné použitými světlými barvami a včleněným vstupem na balkon.

Původní koupelna, která tímto zásahem pozbyla funkci, byla přeměněna na technickou místnost. Je zde umístěn plynový kotel a mimo to slouží i jako komora pro odložení věcí z domácnosti a sezónních potřeb tak, aby v bytě nepřekážely.

Další úložné prostory uživatelům poskytují vestavěné skříně na míru, které jsou součástí předsíně. Ta se tím vrátila ke svému původnímu účelu pouhého komunikačního prostoru. Použitá bílá barva s minimem vybavení i tento úzký vnitřní prostor provzdušnila a prosvětlila. Jednoduchost řešení a elegance světlých ploch pokračuje i v ložnici. Stěny jsou bílé a dřevěná plovoucí podlaha světle šedivá. Stejná kombinace materiálů a barev se prolíná celým bytem, s výjimkou komory a koupelny, kde je na podlaze dlažba, ovšem ve stejném odstínu.

Originální řešení

Malý byt ve 4. patře, 2 pokoje a příslušenství. Toto konstatování zcela po právu vyvolává dojem stísněnosti, které bylo pro původní byt charakteristické. Relativně jednoduchými zásahy, minimalizací nábytku a použitím světlých odstínů v celém prostoru byl vytvořen vzdušný byt, zajišťující komfort bydlení pro mladý pár. Autorce návrhu se také podařilo úspěšně se vyhnout nebezpečí sterility prostředí, které u převládající bílé může vzniknout, a to vložením solitérů ze starého masivu, použitím funkcionalistických lamp a drobných proteplujících dřevěných doplňků. Výsledkem je relativně prostorný byt s puncem originality.

Realizace: 2013
Obytná plocha: 57 m2
Orientace místností: SV, JZ
Rozpočet: 600 000 Kč na stavební úpravy

Marie Urbancová
Foto: BoysPlayNice Photography & Concept (J. Skokan, M. Tůma)