asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Tekoucí fasáda

11.06.2013
U multifunkčního komplexu MyZeil uprostřed Frankfurtu se stírá hranice mezi střechou a fasádou, exteriérem a interiérem. Celé nákupní a zábavní centrum je pokryto skleněnou strukturou, která svými tvary připomíná rozbouřenou řeku plnou vodních vírů. Její rozdělení do trojúhelníkových segmentů umožnilo architektům z italského studia Fuksas dosáhnout působivých deformací, kterými přivádějí přirozené světlo do útrob šestipatrového komplexu.
Deformace skleněných fasád pomocí jejich rozdělení na trojúhelníkové segmenty je pro architektonické studio Fuksas příznačné. V obřím měřítku tuto techniku využili při stavbě milánského výstaviště, kde několik výstavních hal propojili kilometr a půl dlouhou promenádou, jejíž skleněná střecha se divoce vlní. V případě nákupního a zábavního centra MyZeil ve Frankfurtu využili deformaci skla k vytvoření tubusů, které přivádí denní světlo až do nejnižších podlaží komplexu. Organická skleněná fasáda společně s navazujícími interiérovými prvky spojuje celý vnitřní prostor v jedno kompaktní vertikální město.  Najdete zde nejen nákupní centrum, ale také velké množství kancelářských ploch, čtyřhvězdičkový hotel s konferenčním centrem, fitness centrum i multikino.

V rámci objektu bylo vedle velmi různorodého charakteru jednotlivých částí projektu nutné řešit i jejich rozdílné otvírací doby. Zatímco první tři patra patří obchodnímu centru, které se ve večerních hodinách uzavírá, čtvrté podlaží žije dlouho do noci. Jsou tu nejen restaurace a bary, ale i vstup do multikina nebo recepce kanceláří. Proto je čtvrté patro z přízemí přístupné přímým eskalátorem, který je dlouhý čtyřicet pět metrů a je v provozu dlouho do noci. Pohyb po ostatních částech komplexu o velikosti 77 tisíc metrů čtverečních zajišťuje systém eskalátorů a výtahů. Díky prosklené fasádě a střeše, která působí, jakoby se vlévala do velkého atria, se podařilo dostat do šesti pater nákupního a zábavního centra velké množství přirozeného světla. Díky tomu působí vnitřní prostor vzdušně a příjemně navazuje na venkovní prostředí.

MyZeil Shopping Mall
architekt: Massimiliano and Doriana Fuksas
klient: PalaisQuartier GmBH & CO., KG
realizace: 2002-2009, Německo


















-vb-

foto: Karsten Monnerjahn
zdroj: FUKSAS

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media