asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Projekt Brno - Kamechy zaujme osobitostí i začleněním do přírody

25.06.2008
Výstavba komplexu Brno - Kamechy je za polovinou plánovaného rozsahu. Rozpočet projektu zahrnujícího realizaci zhruba 40 bytových domů, domu s pečovatelskou službou a mateřské školy přesahuje jednu miliardu korun. Celkem by mělo vzniknout více než 750 bytových jednotek, v plánu je i vytvoření prostor pro drobné podnikání a služby. Nový bytový komplex navazuje na starší zástavbu sídliště Brno – Bystrc. Umístěn je ve velmi atraktivní lokalitě v severozápadní části Brna, v rekreační oblasti města nedaleko od Brněnské přehrady.
Výstavba komplexu Brno – Kamechy probíhá ve čtyřech fázích. Při prvních dvou, které již byly dokončeny, vzniklo 404 bytových jednotek. V nynější třetí etapě bude do počátku roku 2010 vybudováno dalších 220 bytů. Celý komplex by měl být dokončen v roce 2011.

Zdivo na tenkou spáru

Celý komplex je dílem ateliéru arch. Hroše a ateliéru Tišnovka. Hlavním investorem se stala společnost  JET IMPERA, a. s. Generálním dodavatelem je ŽSD a. s., na výstavbě se podílejí také firmy MANĎÁK, a. s., REKO, a. s., Mittag, a. s. a Jan Němeček. Dům s pečovatelskou službou je investicí města Brna, stavebně byl realizován společností ESOX, spol. s r.o.

Všechny objekty jsou kompletně provedeny ze systému POROTHERM. Obvodové zdivo a vnitřní příčky jsou vystavěny z broušených cihel POROTHERM CB. Při vlastní realizaci se použila technologie zdění na tenkou spáru, při níž má ložná spára tloušťku pouze 1 mm. Do zdiva je tak vnášeno minimum vlhkosti a stavba tak rychleji vysychá. Naprosto minimální šíře spár navíc naprosto minimalizuje vznik případných tepelných mostů. Pro mezibytové stěny byly zvoleny speciální zvukoizolační cihly POROTHERM 25 AKU P+D, jež účinně zabraňují šíření zvuku zdivem.

Obytné vnitrobloky pro relaxaci

Pro Kamechy jsou typické nižší stavby, které zaujmou jak svojí barevností, tak celkovou koncepcí, která klade důraz na včlenění do přírody. Tomu odpovídá využití přírodní svažitosti terénu k vytvoření terasových skoků. Zatravněním střech podzemních garáží vznikl prostor pro odpočinkově řešené obytné vnitrobloky. 

Nový komplex bude nabízet bydlení od garsoniér až po čtyř, pětipokojové byty a mezonety. Základem jeho celkového řešení se stalo slunce. Do bytů se dostává prosklenými stěnami obývacích pokojů a  lodžiemi, v případě rohových bytů zde vznikly oblíbené zimní zahrady. Rozšířené balkony v posledním patře jsou ohraničeny zábradlím v podobě velkoprostorových květináčů.

Střešní výhled

Souzvuk s přírodou se projevuje i v případě Domu s pečovatelskou službou. Na jeho střeše, která byla rovněž ozeleněna, vyrostla relaxační zastíněná terasa umožňující výhled na okolí lesnatou krajinu. V objektu jsou nyní čtyři bezbariérové byty. V celkovém konceptu je však počítáno s možností, že dle požadavků budoucích obyvatel lze všechny pokoje velmi jednoduše upravit na bezbariérové.


Zdroj: Omnimedia Public Relations

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media