asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Balancující dům od MVRDV (VIDEO)

13.04.2011
Kdo by chtěl strávit dovolenou v moderní architektuře, může si vybrat z nabídky společnosti, která oslovuje renomovaná architektonická studia, a jimi navržené domy v turisticky zajímavých oblastech Velké Británie poté pronajímá. Posledním přírůstkem je balancující dům od rotterdamské kanceláře MVRDV, na jehož interiéru se podílelo designérské a umělecké studio Makkink & Bey.
Poznat špičkovou architekturu lze nejlépe tak, že v ní zkusíme na čas žít. To si uvědomila britská společnost Living Architecture a začala pronajímat domy od světoznámých architektů, a tak propagovat kvalitní moderní stavby a vzdělávat širokou veřejnost. Spisovatel, filozof a kreativní ředitel této společnosti Alain de Botton prozkoumal pojem Living architecture (živá architektura) už dříve ve své knize The Architecture of Happiness (Architektura štěstí); tento pojem tedy ožívá v postupně realizovaných stavbách.

Interview: Winy Maas of MVRDV on Balancing Barn from Dezeen on Vimeo.


Moderní architekturu může člověk běžně zažít ve světových muzeích či na letištích, ale díky tomuto projektu si může každý na vlastní kůži vyzkoušet působení někdy možná trochu extravagantní architektury. Domky k pronájmu již navrhli například architekti ze skotského studia NORD Architecture, norští Jarmund/Vigsnæs Architects, Britové Michael a Patty Hopkinsovi a také laureát Pritzkerovy ceny Švýcar Peter Zumthor. Ten navrhl dům v Devonu, který je zatím ve fázi projektu. V roce 2008 oslovila společnost Living Architecture nizozemskou architektonickou kancelář MVRDV, aby navrhla domek na venkově v úrodném Suffolku na východě Anglie nedaleko pobřeží Severního moře.



„Prázdninový dům by neměl být nudný.“ (Winy Maas)

Vnořit se do kraje

Protože stavba měla stát na svažitém pozemku, rozhodli se architekti pro odvážné řešení – navrhnout dům, který „balancuje“ na hraně svahu. Sehnat investora, který by se rozhodl pro podobný projekt, by bylo možná těžké, ale v tomto případě měli architekti volné ruce a neobvyklý nápad se líbil i společnosti, která dům dnes pronajímá. „Prázdninový dům by neměl být nudný,“ říká jeden z autorů návrhu architekt Winy Maas. „Když se podíváte na tento dům, napadne vás: Je to možné? Neodporuje to zákonu gravitace? Snažili jsme se přesně vystihnout ten okamžik, kdy je stavba vysunutá co nejdále, ale nepřevažuje se, což působí možná trochu znepokojivě.“



Z přístupové cesty vypadá jako malá víkendová chata.

Koncept stavby se však neodvíjel pouze od problematického pozemku, ale především od úsilí vstoupit do krajiny co nejblíže k pozorovaným lesům, rostlinám a živočichům, aniž by bylo nutné zastavět velkou část pozemku. „Dům má jednoduchý tvar, je to obyčejné stavení podobné stodole, jakých je v okolí mnoho. Ale chtěli jsme se dotknout krajiny, stromů, přírody. Proto jsme jej vysunuli nad svah, co nejblíže ke krajině. A protože v okolí rostou chráněné druhy rostlin, nechtěli jsme se jich ani fyzicky dotknout, jen se k nim co nejvíce přiblížit,“ říká Winy Maas.



Koberec z trávy

Ačkoli se dům z příjezdové cesty jeví jako malá víkendová chata maximálně pro dvě osoby, přijde-li návštěvník blíže, spatří její nečekanou velikost. Třicetimetrový dům přečnívá celou svou polovinou nad svahem a jako by střemhlav se vrhá do přírody. Jeho rovnováhu zajišťuje tuhá konstrukce. Ta balancuje na centrálním betonovém jádru, k němuž je připojena část spočívající na zemi. Je tvořena
z těžších materiálů, levitující polovina naopak z lehčích.

Na opláštění byl použit reflexní plechový obklad, který zrcadlí okolní přírodu a měnící se roční období. A který, podobně jako šikmé střechy, reflektuje místní lidovou architekturu.



„Vstoupíte-li do domu, přijdete rovnou do kuchyně. Pak projdete kolem intimní zóny s ložnicemi, až dojdete do obývacího pokoje. A tam spatříte koberec vyrobený ze skla, skrze nějž můžete pozorovat mech, květiny, žáby, motýly,“ popisuje s nadšením Winy Maas. Právě díky oknu v podlaze, velkému střešnímu světlíku i dalším oknům ve stěnách směřujících do tří světových stran může člověk prožívat přírodu intenzivněji. Pozorovat nebe i zemi zároveň. Jak dodává architekt: „Za deštivých dnů poskytují podlaha, strop a krb zážitek všech čtyř přírodních živlů.“



Podélný řez

Půdorys

Interiér jako galerie

Interiér je založen na dvou hlavních principech. Dům je archetypem domova dvou osob, avšak prodloužený ve tvaru i objemu, a tak se zde pohodlně ubytuje až osm lidí. Dva se nebudou v domě cítit ztraceni a skupina se nebude cítit příliš stísněná.



Průhledný koberec

Druhým ze základních principů designu je materiál a vybavení. Neutrální nadčasové dřevo je základem návrhu promyšleného interiéru, jehož autory jsou architektka Rianne Makkink a designér Jurgen Bey z nizozemského studia Makkink & Bey. Ti vytvořili soubor nábytku, který odráží architektonický koncept domu jako tradičního vesnického stavení.

Dřevěné stěny dotváří studie mraků anglického romantického malíře Johna Constabla a venkovská krajina portrétisty a krajináře Thomase Gainsborougha. Tato dvě díla suffolských rodáků však byla několikrát zvětšena, rozpixelována a rozdělena na několik částí náhodným počítačově generovaným procesem. „Klasické malby jsme postupně přeměnili v abstraktní barevné elementy, obrazy připomínající moderní umění,“ vysvětluje Jurgen Bey.



Obrazy fungují jako elementy spojující historickou a současnou Británii a byly aplikovány nejen na stěny ve formě papírových a textilních tapet, ale také na koberce.

Jednoznačně holandský nábytek jednoduchých tvarů a střídmé elementární barevnosti doplňují prvky typicky anglické. Příbory a nádobí, které designéři také vytvořili speciálně pro tento dům, je reminiscencí na klasický anglický porcelán, ale zahrnuje i ryze současnou kolekci, díky níž si každý vybere a nakombinuje vybavení kuchyně podle svého vkusu.

Dům je nízkoenergetický, v silné vrstvě izolovaný, větrání a topení zajišťuje rekuperační systém přihřívaný zemním tepelným čerpadlem. S pronájmem této Balancující stodoly se začalo na konci loňského roku.

Balancující vesnický dům
Místo: Thorington, Suffolk, Velká Británie
Investor: Living Architecture
Architekt: MVRDV
Spolupráce: Mole Architects
Krajinářský architekt: The Landscape Partnership
Konstrukce:  Jane Wernick associates
Interiér: Studio Makkink & Bey
Projekt: 2007
Realizace: 2009–2010
Podlahová plocha: 210 m2

Kateřina Kotalová
Foto: Edmund Sumner

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.


Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media