Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Stodola v elegantním hávu

Stodola v elegantním hávu

Cihlový objekt v zalesněné oblasti Chiltern Hills, Park Corner Barn, byl původně součástí sousedního statku. Postaven byl na konci 18. století a v polovině 19. století přestavěn a rozšířen. Až do roku 1990 byl využíván jako hospodářské stavení.

Investor koupil stodolu v roce 2009, kdy už byla realizována první proměna na rezidenční bydlení. Jeho požadavkem bylo odizolování objektu a změna dispozic vnitřního prostoru s důrazem na návrat k základní struktuře objektu. Oslovil proto architektonické studio McLaren Excell, které sídlí v londýnské čtvrti Marylebone a je známé nápaditými realizacemi.

Místo pro klid i společnost

Při konzultacích se dohodli na přetvoření vnitřních dispozic na několik odlehčených otevřených prostorů s klidnou a příjemnou atmosférou do určité míry v skandinávském stylu. Současně měl objekt splňovat možnosti rozvíjení majitelovy vášně pro klasickou hudbu a knihy a poskytnout prostor pro umístění jeho sbírek. V návrhu mělo být také počítáno s flexibilním prostorem pro ubytování většího počtu hostů nebo naopak jen několika málo lidí. To vše s optimálním využitím omezených finančních prostředků.

Původní úprava z konce 90. let sestávala z 25 místností, z nichž 19 bylo situováno do přízemí, což sice poskytovalo možnost jejich využití pro ubytování, ovšem výsledkem bylo stísněné bludiště chodeb a sádrokartonových předělů. Některé části původních dispozic byly tedy ponechány beze změny, dalším částem byl naopak navrácen styl původního zemědělského stavení. Původní počet pokojů byl snížen a uvolněné prostory byly otevřeny tak, aby celek prosvětlily a provzdušnily. Zmizelo mnoho konstrukčních stěn, podlah, nosníků, bylo nutné také instalovat náročnou ocelovou konstrukci a dřevěné trámy.


Prostorově vedly tyto změny k otevření dvou velkých obytných místností. Uvolnění jižního konce stodoly současně zdvojnásobilo výšku prostoru obývacího pokoje a přiznalo střešní konstrukci. V severní části stodoly vznikl odstraněním čtyř pokojů prostor pro knihovnu k uložení velkého množství knih a vinylových desek, neboť místnost také slouží k poslechu hudby.

Charakter budovy je dán jak jejím původním účelem, tak citlivou renovací. Důležitou roli zde hrají užité materiály i některé interiérové prvky. Jižní štít je postaven z masivního dubu, sloupy a trámy propůjčují fasádě nejen pevnost, ale i rytmus. Krb a komín byly koncipovány jako obrovský jednolitý objekt – základem jsou masivní vápencové bloky, které spolu se zužující se spalinovou cestou evokují tvary šikmých venkovských zděných komínů. Novým elementem je pohyblivé schodiště, vedoucí do podlaží určeného k ubytování. Váží tunu a je vyrobeno z černé oceli s hrubě strukturovanou povrchovou úpravou, která dodává kovu nádech přirozené patiny.

Nepřehlédněte na asb-portal.cz
Rekonstrukce venkovského domu
Venkovská stodola nabrala druhý dech
Moderní dům s respektem k tradici

Stodola byla v celkovém konceptu navržena s důrazem na jednoduchost a moderní přístupy nejen k použitým materiálům, ale i k detailu. Prostá paleta materiálů vede k pocitu soudržnosti a klidu v celém objektu, stodola si však i přesto zachovává v současné roli svůj původní ráz a určení…

Název: Park Corner Barn
Místo: Chilterns Oxfordshire
Návrh: McLaren Excell
Typ budovy: Obytná
Dokončení: 2011

Foto: McLaren Excell
Text: Dana D. Daňková