Jednoduchý dům ušitý na míru

Jednoduchý dům ušitý na míru

Nenápadná, elegantní stavba vyrostla v Rusovcích (Bratislava) přibližně před rokem. Patří do portfolia renomovaného architektonického studia plusminusarchitects, které si majitelé domu vybrali po prvotních konzultací o projektu. Už tradičně – zrealizovaný projekt splnil nejvyšší standardy a naplnil představy čtyřčlenné rodiny, která se zamilovala do Rusovců.

Dva rodiče a dvě děti mají silně vyvinutého sportovního ducha a navzdory prvotnímu váhání se rodina nakonec rozhodla i pro bazén.

Dům a okolní lokalita (Čunovská jezera a příjemné prostředí vhodné pro běh) jim zajišťují dostatek příležitostí pro rozmanitý pohyb. Jedním z oblíbených sportů se stal i ping pong, který hrávají v prostoru mezi noční a denní částí domu (na kryté terase).

Interiér je laděn v tlumených odstínech šedé, černé a bílé, přičemž jej vhodně doplňují dřevěné prvky (podlaha, masivní nábytek). Co se týče materiálového řešení, v interiéru vládnou betonové stropy (v obývací části i stěny), beton na podlaze se střídá s dřevem, podstatnou část celkového vizuálu tvoří velkoformátové prosklené plochy – ať už ve formě okouzlujícího světlíku v otevřeném prostoru obývací části, nebo ve formě prosklených částí obvodových stěn a vnitřních příček, či dokonce v podobě zábradlí schodů vedoucích na patro.

Ověřená kombinace skla, betonu a dřeva vytváří dojem čistého, kompaktního prostoru, který příjemně překvapuje svou vzdušností a velkorysou prostorností, ať už ve vertikálním, nebo horizontálním smyslu.

Čtyři ložnice (rodičovská, pro hosty a dvě dětské), tři koupelny, obývák, jídelnu, kuchyň, garáž, technickou místnost a šatníky najdeme v přízemí.

Podlaží patří pracovně, v níž majitel tráví poměrně dost času, a proto je na míru přizpůsobena jeho potřebám a představám.

Rovinatý pozemek, upravený trávníkem, štěrkem, decentní flórou, a dokonce s prostorem pro pěstování drobných plodin a bylin, chrání gabionový plot.

Na jednom konci pozemku, přímo za bazénem, najdeme přístřešek poskytující pohodlí pro letní večery v zahradě – přístřešek zastřešuje letní kuchyň s grilem a malé sezení.

Přehled:
Autoři: Maroš Fečíka, Miriam Fečíková – plusminusarchitects
Lokalita: Rusovce, Bratislava
Projekt: 05/2011 – 12/2011
Realizace: 05/2012 – 09/2014
Pozemek: 1 583 m²
Zastavěná plocha: 364 m²
Užitná plocha: 323 m²
Objem prostoru: 1582 m³

O autorech:
Prezentovaná stavba pochází z dílny architektonického ateliéru plusminusarchitects. Ateliér plusminusarchitects vznikl v roce 2004 v Bratislavě. V současnosti je složen ze stálých členů Maroše Fečíka, Filipa Kandravého a ostatních spolupracovníků či přátel. Architekti se věnují široké škále projektů – od malých designových objektů, přes interiéry a rodinné domy pro privátní klienty, až po veřejné stavby a urbanistické studie.
Každé zadání vnímají jako novou výzvu, architektům záleží na konceptu, ale i na finálním detailu. Drží se hesla, že věci není třeba přinášet, ale odnášet, a proto se architekti snaží i své projekty vyčistit na maximum – aby byly jednoznačné a pravdivé.

Text: Anna Martausová ve spolupráci s Ing. arch. Marošem Fečíkem
Foto: Maroš Fečík – plusminusarchitects 

Komentáře