Pohádkový dům pro mladou rodinu

Pohádkový dům pro mladou rodinu

Zasazena v soukromí v jedlového lesa, představuje FAHOUSE úžasnou budovu, která vypadá, jakoby se vynořila z pohádky.

Architekt Jean Verville využívá kontrast mezi neprůhledností a světlem, aby vytvořil iluzi, že se zde tyčí dva obří jehličnany, čímž se snový aspekt tohoto architektonického návrhu zintenzívňuje. Základní řešení je vychází z archetypu domu a promítá se do dvou prolínajících se objektů se strmými sedlovými střechami.

Dům byl navržen pro mladou rodinu se dvěmi dětmi. Při návrhu jejich domu s nimi architekt úzce spolupracoval a snažil se do své práce promítnout jak požadavky rodičů, tak dětskou hravost. To nakonec vyústilo v projekt, který rodině umožní na chatě zcela jiný způsob života než v jejich běžném životě. Po celou dobu výstavby s architektem a rodinou úzce spolupracovala i realizační firma, takže výsledek je zajímavý nejen svou koncepcí, ale i dokonalým provedením do posledního detailu. FAHOUSE je bezchybně postavenou, kvalitní budovou.

Jak již bylo řečeno, stavbu tvoří dvě prostupující se hmoty objektů. Na pozemku jsou orientovány tak, aby zdůraznily jeho protáhlý tvar, svažující se k jezeru. Před návštěvníkem se nejprve zpoza stromů vynoří dvě tmavé trojúhelníkové siluety štítů, které jakoby byly součástí lesa. Projde-li dál podél temné boční stěny bez oken, uvítá jej na konci světýlko jako v pohádce – terasa s prosklenou stěnou propojující interiér s exteriérem. Je kryta impozantní konzolou střešní konstrukce.

Obytný prostor v přízemí má prosklené stěny, které odlehčují těžkou hmotu tmavých stěn a současně boří hranice mezi architekturou a krajinou. Příjemný interiér zve kolemjdoucí dovnitř, aby vstoupili a v poklidu si vychutnali kouzlo tohoto místa.

Dvě hmoty domu jsou rozděleny účelově. První z nich, zasazený v kouzelném lese, je určen dětem. Dominantním prvkem tohoto interiéru je velká palanda ve vzdušném prostoru, jako stvořeném pro dětské hry se spoustou přátel.

K útulnosti všech interiérů přispívá jeho provedení ze dřeva v přírodních odstínech, kombinovaných s barevnými plochami v teplých odstínech.

Nepřehlédnete: Dům se zeleným srdcem: rozhovor s architektkou

Z dětské části vede jen pár schodů do prostoru rodičů, který je koncipován jako včelí úl. Jednotlivé místnosti s různými účely jsou zde na sebe jakoby navrstveny jako buňky včelího úlu. Překvapivým řešením je zrcadlové umístění ložnice a koupelny v proskleném štítu, které jako by tímto byly zavěšeny mezi nebem a zemí. Jak kontrastně pak působí strohý, geometricky řešený povrch sprchy pro celou rodinu.

V horním patře, je prostor prosvětlen použitou bílou barvou a ponechán volný pro fantazii dětských her. Mohou se sem ukrýt do bezpečí, jako do orlího hnízda na vrcholu stromů.

Nepřehlédnete: Ze stodoly třípokojová dřevostavba

Autorem fantaskní stavby FAHOUSE je architekt Jean Verville, jehož tvorba se vymyká hlavnímu proudu architektury. Své vize se snaží předávat mladým na Université du Québec Montreal.

Poloha: Townships, Quebec, Kanada
Plocha: 175 m2
Architekt: Jean Verville architecte
Spolupracovníci: Jessica Bouffette, Olivier Grenier, Martine Walsh
Dodavatel: Ulys Collectif
Otvorové výplně: Shalwin Kanada

Marie Urbancová
Foto: Maxime Brouillet