Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Dům pro čtyřčlennou rodinu

Dům pro čtyřčlennou rodinu

Dřevostavba v Krásnici se svou konstrukcí vlastně jen jakoby zlehka dotýká svažitého terénu a zdánlivě se nad ním vznáší. Avšak neobvyklé řešení nemá pouze estetický význam, je velmi účelné – majitelé získali větší obytný prostor i soukromí.

Pozemek, na kterém dům s velkými prosklenými plochami stojí, se na první pohled nejevil jako ideální. Úzký na vstupu z ulice a navíc svažitý. To vše ale dokázali architekti za studia MOLO ARCHITEKTI s.r.o. změnit v přednost a navrhli pozoruhodně řešený dům se zajímavým využitím prostoru.

Vyzdvižená hmota domu současně kryje parkovací stání pro dvě auta

Dům pro čtyři

Rodinný dům je umístěn na straně pozemku blíže silnici, to ovšem nevadí, neboť lokalita je velmi tichá, a to i dopravně, jedná se totiž o okrajovou část jinak docela rušné středočeské vesnice. Majitelům tak zůstala k užívání velká zahrada se vzrostlými stromy v zadní části pozemku. „Vypracování studie probíhalo na podzim roku 2010 a trvalo cca 4 měsíce“, popisuje spoluautorka projektu MgA. Mária Horecká Nalevanková, „začátkem března 2011 byla dokončena dokumentace pro stavební povolení a následná prováděcí dokumentace byla vyhotovena někdy v létě. Stavět se začalo na podzim téhož roku.“

Moderní dřevostavba

Požadavkem majitelů byl dům pro čtyřčlennou rodinu s obývacím prostorem s kuchyní a jídelnou, v klidové části objektu pak s ložnicemi, koupelnou a pracovnou, která by čas od času mohla sloužit i jako pokoj pro hosty. U domu bylo nezbytné vybudovat ještě parkovací stání a kůlnu. To všechno se navíc mělo vejít na již zmíněný nestandardní pozemek – velmi svažitý a při vjezdu z ulice široký jen devět metrů. V zadní části je sice širší, ale jeho využitím by došlo k zastavění velmi krásné zahrady se vzrostlými stromy.

Požadavkem majitelů byl dům pro čtyřčlennou rodinu s obývacím prostorem s kuchyní a jídelnou

Složitý pozemek, zajímavé řešení

Díky svažitosti pozemku je dům částečně posazen nad terén. Tím bylo dosaženo vyvýšení klidové části domu s ložnicemi a zachování soukromí. Společný obytný prostor s výstupy na terasu na jižní i východní straně zahrady je situován v části domu, která dosedá na terén. „Fasáda domu obrácená do ulice je tak vysoko nad terénem, že velkorysé okno z ložnice je dostatečně chráněné před pohledy zvenčí. Vyzdvižená hmota domu současně kryje parkovací stání pro dvě auta, takže jsme se elegantně vyhnuli stavbě přístřešku pro parkování. Prostor pod domem je mimo to využitý i pro malou kůlnu.“ Interiér a zahradu vizuálně propojují velké prosklené plochy a přispívají k provzdušnění a optickému zvětšení vnitřního prostoru.

Podélná osa domu je orientována ve směru západ – východ, směrem k severu je umístěna spojovací chodba, na jižní straně jsou situovány všechny pokoje i koupelna. Obytný prostor s kuchyní a jídelnou je prosvětlený z jižní a východní strany. Význam společného obytného prostoru je akcentován i prostorově, dům je v této části nejvyšší a vnitřní prostor osvěžují střešní okna z východní strany. Na morfologii domu se tento koncept projevuje jako nepravidelná sedlová střecha, křivka střechy se láme právě nad obytným prostorem.

“Okolní stavby jsou typická všehochuť příměstského stavění“, pokračuje Mária Horecká Nalevanková, „se sedlovými, pultovými či rovnými střechami, půdorysně jde o nejrůznější tvary včetně půlkruhu, ani nemluvě o pestré škále barev a materiálů. Přesto jsme respektovali z našeho pohledu absurdní požadavek na sedlovou střechu.“

Další zajímavé články najdete v sekci dřevostavby.

„Spolupráce byla bezproblémová, shodli jsme se na všem podstatném. Interiéry klienti zařizovali vesměs již bez nás a myslím, že to zvládli velmi dobře. I s odstupem času máme z tohoto domu radost, hlavně proto, že tvarově velmi jednoduchá stavba těží maximum z komplikovaného pozemku a zároveň funguje její vnitřní provoz.“ (MgA. Mária Horecká Nalevanková)

Technické údaje:
Konstrukce: Two by four, opláštění OSB desky, tepelná izolace minerální vata, dům je postaven na ocelových mikropilotech.
Fasáda: Obytná část modřínové palubky bez povrchové úpravy, fasáda vstupu a kůlny – desky Cetris
Okna: Dřevohliníková s izolačními trojskly
Autoři: MgA.Mária Horecká Nalevanková, MgA.Patrik Zamazal
www.moloarchitekti.cz

Fotografie: Ing. Jaroslav Hejzlar
Text: Dana D. Daňková