Kostel v Knarviku
Galerie(8)

Kostel v Knarviku

Na obdélníkovém půdorysu rozehráli autoři z Reiulf Ramstad Architects zajímavou prostorovou hru. Čtyři rohy střechy zvedají podle funkce vnitřních prostor. Inspirováni tradiční architekturou vytvořili novou dominantu ve městě Knarvik.

Kostel má v Knarviku důležitou roli. Je nositelem křesťanského odkazu a zároveň je místem pro kulturní akce ve všední dny i během svátků. Tyto funkce jsou v objektu pečlivě rozvrstvené do dvou podlaží a zároveň fungují ve společném dialogu. Architekti se inspirovali tradičními norskými kostelíky z ohýbaného dřeva, které používaly utilitární geometrii, snadno dostupný materiál a jednoduchou konstrukci.

Na výstavbu kostela bylo použito dřevo. Fasáda i vnitřní obklad jsou z borovicového dřeva. Osvětlení interiéru umožňují vysoká okna, která připomínají elegantní štíhlá okna gotická. V kombinaci s obkladovým dřevem evokuje osvícený interiér při pohledu zvenku hořící svíce, naopak přes den se v oknech odráží okolní krajina a stavba se tak stává jakoby průhlednou. Sakrální charakter symbolizuje štíhlá věž, která se zvedá z jednoho ze čtyř rohů obdélníkového půdorysu k nebi.

Kostel v Knarviku
Místo: Knarvik, Hordaland, Norsko
Investor: Lindås kyrkjelege fellesråd
Architekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
Zastavěná plocha: 2 250 m2
Celková plocha:    15 000 m2
Náklady: 80 mil. norských korun
Typ zakázky: vyzvána soutěž z roku 2010
Realizace: 2014

Mária Nováková
FOTO: Reiulf Ramstad Arkitekter