Širokoúhlý pohled na italské jezero Como

Širokoúhlý pohled na italské jezero Como

Má-li u soukromých rezidencí mít rozhodující význam jejich umístění, pak architektura tohoto domu udělala pro otevření interiéru krásám okolního prostředí maximum. Rozsáhle přestavěný objekt Casa Benedetti najdete na břehu italského jezera Como. Výhled na vodní hladinu majitelům nerušeně zprostředkovává čisté prosklené průčelí na západní straně.

Moderní budova je šikovně vtisknuta do okolní zástavby stávajících budov v tradičním severoitalském stylu. Její moderní stavební konstrukce upoutá pozornost minimalistickým pojetím i výběrem materiálů. Rodinný dům vznikl komplexní přestavbou původního objektu, se kterým má společný pouze půdorys a velikost. Architekt Cesare Sala přitom zdůrazňuje, že použitá architektura odkazuje na minimalistické linie, jimiž se proslavil německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, a formální jednoduchost a praktičnost, které byly typické pro italského průmyslového designéra Achilla Castiglioniho. Svým prostorovým uspořádáním, velikostí, tvarem střechy a použitými základními materiály se však stavba současně přibližuje architektuře okolní zástavby s tradičními tvary a slohovými prvky.

Architekt Cesare Sala kladl velký důraz na harmonické zasazení objektu do linie domů, lemujících břeh jezera. Zvolena byla pro tamní region typická pyramidová střecha pokrytá šedou rulou.

Architekt Cesare Sala kladl velký důraz na harmonické zasazení objektu do linie domů, lemujících břeh jezera. Zvolena byla pro tamní region typická pyramidová střecha pokrytá šedou rulou.

Energetické úspory

Před přestavbou spadal původní objekt do naprosto nedostatečné energetické třídy s roční spotřebou tepla 440 kWh/m2. Standard vyžadovaný současnými předpisy měl být přibližně šestinový, tedy kolem 77,33 kWh/m2. Po přestavbě budova nakonec dosáhla mimořádně nízké spotřeby 28,37 kWh/m2 a byla zařazena do kategorie A. K tomu přispěla řada energetických opatření.

Posuvné dveře v prvním patře. Prosklená stěna byla rozdělena do čtyř pravidelných částí, fixních krajních a pohyblivých středových.

Posuvné dveře v prvním patře. Prosklená stěna byla rozdělena do čtyř pravidelných částí, fixních krajních a pohyblivých středových.

Optimalizované opláštění

Zmiňovaná opatření zahrnovaly kvalitní izolaci základů a zdiva, přirozenou ventilaci zabraňující kondenzaci, důslednou eliminaci tepelných mostů a dalších slabých míst, která by mohla negativně ovlivnit celkovou energetickou bilanci objektu. Přísné rozhodování se týkalo i výběru otvorových výplní, které kromě hodnot tepelné izolace musely splnit také požadavek na optimální přísun denního světla a vytvoření příjemného celoročního klimatu v interiéru. Vybrány byly vysoce tepelně izolované hliníkové profily s přerušeným tepelným mostem a trojitým izolačním sklem. Doplňuje je navíc inteligentní screening a stínicí systémy, automaticky ovládané slunečními a větrnými senzory. Kombinace exteriérových a interiérových systémů brání přehřátí interiéru, chrání před zvědavýma očima kolemjdoucích či ostrým sluncem, a to i v případě, kdy s vnějším zastíněním nelze manipulovat kvůli silnému větru. Tato opatření se v podstatě týkají západní fasády s pohledem na jezero a přímým kontaktem do obytných a odpočinkových prostor domu.

Balkonové zábradlí sestavené ze čtyř bezrámových bezpečnostních skel reflektuje členění posuvné stěny a poskytuje nerušený výhled na jezero.

Balkonové zábradlí sestavené ze čtyř bezrámových bezpečnostních skel reflektuje členění posuvné stěny a poskytuje nerušený výhled na jezero.

Výhled jako hlavní benefit

Celoročně mírné klima na severu Itálie i pohádkový výhled na jezero Como od počátku vybízely k co největšímu vizuálními i prostorovému otevření západního průčelí. Použit byl posuvný systém zasklení s hliníkovými profily na celou výšku prostoru i na celou šířku mezi obvodovými zdmi. Ani kolejnice, bezbariérově zapuštěné v podlaze, nenarušují design a nebrání vstupu. Světle šedé hliníkové profily vertikálně rozdělují panoramatické prosklení a jemně kontrastují s čistotou skla, teakovými a dubovými podlahami na terase a v interiéru i ledově bílou omítkou, rámující celý objekt. Členění prosklených celků do dílčích polí architekt záměrně v přízemí a prvním patře odlišil. V prvním patře s ložnicí se jedná o symetrické rozdělení do čtyř stejných částí se dvěma posuvnými křídly uprostřed. Přízemí, které je zázemím pro kombinovaný obývák, jídelnu a kuchyň, má obě středová pole přerušená dveřmi.

Bezproblémový vstup na terasu umožňují bezbariérové posuvné dveře.

Bezproblémový vstup na terasu umožňují bezbariérové posuvné dveře.

Vyšší komfort

Vedle estetické stránky splňují okenní a dveřní profily s optimálními tepelně izolačními vlastnostmi výjimečnou odolnost vůči klimatickým podmínkám a hluku. Kromě toho byly na základě požadavku klienta do systému opláštění integrovány i další komponenty. Všechny okenní jednotky splňují bezpečnostní třídu RC 2 a jsou dokonce vybaveny zařízením s vibračními senzory proti zlodějům. Aby požadovaná úroveň těsnosti nešla na úkor příjemného klimatu a kvality vzduchu v interiéru, byla pro letní období nainstalována mechanická ventilace s rekuperací tepla. Prozatím se tento systém ukázal tak efektivní, že předpřipravenou instalaci elektrické klimatizace není zapotřebí dokončovat. Dle majitelů funguje kombinace mechanické ventilace a systémů zastínění velmi dobře, zabráněno je výskytu vyšší vlhkosti a teploty se po celý rok pohybují na příjemné úrovni.

Od partnerů ASB

Architektonické řešení

Až na v podstatě jediné přání – integrovat kuchyň, jídelnu a obývák do společného prostoru – nechal investor architektovi při návrhu projektu volnou ruku. A po důkladných konzultacích byl architektův návrh také realizován. Přibližně po roce bydlení v novém hodnotí majitelé projekt velmi kladně, a to jak z hlediska estetického provedení, tak zejména z pohledu funkčnosti. Vyjadřují svou spokojenost z propojení moderního pojetí s okolní krajinou a architekturou. Výhled z obytné místnosti na jezero Como je pak třešničkou na dortu jejich bydlení.

Architekt: Cesare Sala, Lierna, Itálie
Obytný prostor: přibližně 210 m2 (přízemí a 1. patro)
Realizační firma: Thema s.r.l., Verano Brianza, Itálie
Dokončeno: 2013

Marie Urbancová
Foto: Marcello Mariana, Cesare Sala