Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Rekonstrukce chalupy v Mladoticích

Rekonstrukce chalupy v Mladoticích

Chalupa se stodolou a vejminek se nacházejí v malebné vesnici Mladotice v údolí řeky Doubravy, v zahradě s malým sadem a nečekanými průhledy do okolní kopcovité krajiny.

Domy ve špatném technickém stavu a plné kutilských výtvorů měly už při první návštěvě své kouzlo, pro investorku tu byly i hezké vzpomínky z dětství.

Úkolem architekta bylo připravit dům pro víkendové, výhledově i trvalé bydlení; zajistit běžný komfort pro pobyt dvou majitelů, ale i větší společnosti, s možností přespání a konání společenských akcí. Dům prosvětlit, propojit se zahradou, využít půdu pro bydlení a propojit ji s přízemím. Zapojit stodolu a vejminek, vhodně celý areál vyčistit a ponechat jen to cenné.

V zahradě jsme vybourali dva nevhodné přílepky-kůlny a získali tak cenný výhled do krajiny a kus zahrady. Poškozené či nevhodné stromy jsme vykáceli a zasadili nové; obnovili kamenné zídky, studnu a květinové záhony; nevhodné oplocení nahradili tradičním plaňkovým; rozpadající se kamenné zápraží obnovili a doplnili dřevěnou terasou.

Do světnice a haly v přízemí byl vybourán velký prosklený výkladec s posuvnými dřevěnými okenicemi.

Okno do interiéru přináší světlo, nabízí malebné pohledy do dvora i krajiny, ale hlavně přímé propojení se zahradou a terasou. Velkým přáním investorů byla nová kachlová kamna, která se tak stala hlavní dominantou obytného prostoru.

Z bývalé ložnice vznikla velkorysá koupelna s dřevěnou vestavbou „ kadibudky“ a technického zázemí.


Ve středu dispozice byl probourán otvor do podkroví a obě podlaží propojena dřevěným masivním schodištěm. Podkroví bylo zatepleno a pobyto prkny. Vznikly 2 velkorysé ložnice osvětlené střešními okny. Bílé nátěry dřeva sjednotily staré a nové konstrukce. Stodola se jen drobně stavebně opravila, vyčistila a je připravena pro větší společenské akce. Křišťálový lustr pro rodičích se hodil právě sem.

Mimo podkroví se dům nezateploval, střecha se jen přeskládala, vnější vrstvy fasády sjednotily vápenným nátěrem. Špaletová okna byla nahrazena novými replikami, podlahy a dveře vyměněny za nové dřevěné masivní. Na nový nábytek se použilo staré dřevo ze stodoly, staré kousky nábytku nalezené při vyklízení se opravily a zrepasovaly, interiér vybavil retro doplňky, které mají majitelé rádi. Nově vybudovány byly veškeré rozvody, vytápění a vytvořen komfort pro normální bydlení.
Ve vejminku vznikla ložnice pro hosty a černá kuchyně.

Jezdit na stavbu byla pohoda skoro jako jezdit na chalupu, díky vzorným a naslouchajícím investorům i díky místním šikovným řemeslníkům se zapálením si nové věci vyzkoušet a kvalitně je i provést.

Adresa: Mladotice u Ronova nad Doubravou
Autor: Jitka Macáková
Projekt: 2011
Realizace: 2012-2013
Plocha pozemku: 476 m2
Užitná plocha: 132 m2

Zdroj: autorská zpráva

Foto: Jitka Macáková, Eva Vopátková