Přestavba farmy na moderní bydlení

Přestavba farmy na moderní bydlení

Zrekonstruovaná farma v provincii Noord Brabant nabízí stylové a pohodlné bydlení svým majitelům a současně slouží jako příjemné ubytování Bed & Breakfast.

Dům z 19. století byl citlivě obnoven podle původního vzhledu a velká pozornost byla věnována novému vnitřnímu uspořádání místností, aby lépe vyhovovaly současným požadavkům na moderní bydlení. Interiér byl vytvořen podle návrhu studia Doret Schulkes.

Foto: Leendershoeve Asten-Heusden

V Holandsku je poměrně populární bydlení na venkově nebo okraji měst ve zrekonstruovaných farmách. Protože jsou staré farmy většinou rozlehlé, kombinují majitelé těchto usedlostí privátní bydlení s podnikáním a nabízejí ve svém domě i ubytování pro turisty. Tento způsob zvolil i manželský pár, který se rozhodl přestavět farmu po předcích ve vesnici Asten v provincii Severní Brabantsko.

Záchrana v poslední chvíli

Farma postavená ve druhé polovině 19. století v sobě spojovala obydlí s hospodářskou částí (stáje, stodola). Poté, co její poslední obyvatelé odešli, začal dům chátrat a zbyla by z něj ruina. V roce 2010 začali ale současní majitelé s komplexní rekonstrukcí farmy podle konceptu specializované architektonické kanceláře Architectenbureau Drivers.

Původní vzhled a fasáda musel zůstat zachován a nové zdi byly opět postaveny z původních kamenů tradiční metodou. Výrazným prvkem je i došková střecha, kterou dodala firma HoeBen v Heusden. Majitelé chtěli dát domu opět původní ráz, ale s moderním duchem. Když bylo navrženo i vnitřní uspořádání místností, požádali majitelé studio Doret Schulkes o konzultaci a návrh interiéru včetně barev.

Denní světlo jako důležitý prvek komfortu bydlení

Doret Schulkes má velmi jasnou a silnou představu, jak by měl vypadat interiér. Její vize je, že interiér má být navržen tak, aby skutečně přispíval ke spokojenosti a štěstí jeho obyvatel. To, jak věci vypadají, je méně důležité než to, jak se člověk jimi obklopený cítí. K tomu pocitu například patří nejen rozložení nábytku, ale i přístup denního světla.

„Během prvního setkání s klientem bylo jasné, že některá rozhodnutí o uspořádání místností nebyla úplně správná,“ říká Doret Schulkes.

„Například koupelna a ložnice byly situovány v přízemí, kde zabíraly nejvíce denního světla.“ Po několika konzultacích s klientem a vyhotovení některých skic bylo jasnější, jaká jsou přání a potřeby klienta. Poté bylo naplánováno takové rozložení místností, které mnohem lépe odpovídalo potřebám klienta a chodu jeho domácnosti.

V původní kuchyni je nyní kancelář a knihovna.

V původní kuchyni je nyní kancelář a knihovna. Nejdůležitější obývací prostory jsou umístěny v části, kde dříve bývaly stáje. Místo pro posezení je v části, kde jsou sice malá okna, ale nad částí tohoto prostoru je otevřené patro (průhled) se střešním oknem, kterým proniká dostatek denního světla.

Původně v tomto prostoru s velkými stájovými vraty měla být koupelna a část za ní se zadními stájovými vraty měla sloužit jako ložnice. V novém uspořádání uvolnily koupelna a ložnice místo pro jídelní kout, který slouží jak majitelů, tak hostům. To je také místo, kde je nejvíce denního světla.

Jak ložnice, tak i koupelna majitelů se odstěhovaly do patra. Tam jsou také dvě ze čtyř místností pro hosty (Bed & Breakfast). Kromě ložnice majitelů je v patře umístěn také ateliér, majitelka se totiž věnuje malování.

Koupelna a ložnice byly situovány v přízemí, kde zabíraly nejvíce denního světla.

Podlahy v přízemí jsou pokryty velkoplošnou keramickou dlažbou, v pokojích pro hosty má dlažba vzhled jako dřevěná. V pokojích v patře je ale podlaha pokryta koberci, aby se snížil hluk. V koupelnách hostů jsou neutrální bílé nadčasové dlaždice. V koupelně majitelů v patře stejně jako v některých částech obytného prostoru v přízemí jsou části stěn bez omítky a odkryté zdivo tak dodává prostoru na autentičnosti.

Nábytek na míru i z bazaru

Místnosti v přízemí jsou odděleny masivními dveřmi z kovu a skla, které byly zhotoveny na míru místním kovářem. Na míru byla vytvořena i kuchyň podle návrhu Doret Schulkes. Stejně jako některý nábytek v obývacím pokoji, knihovně a kanceláři a stůl v jídelně, dlouhý 4 metry. Ostatní vybavení místností bylo kombinováno z hotového nábytku, částečně z běžných obchodů nebo i z bazarů. Hodily se i některé kousky z původního vybavení farmy. Majitelka chtěla zachovat ráz farmy a nechtěla příliš barev. Designéři vytvořili i návrh na osvětlení ve spolupráci s internetovým obchodem specializovaným na osvětlení.

Dům z 19. století byl citlivě obnoven podle původního vzhledu; Foto: Leendershoeve Asten-Heusden

Rekonstrukcí farmy zachránili majitelé starý dům před zničením a vytvořili si útulný domov, ke kterému mají vztah. Současně otevírá farma náruč turistům, kteří do kraje přijíždějí za krásnou přírodou.

Výrazným prvkem je i došková střecha. Foto: Leendershoeve Asten-Heusden

Text: Jitka Prokopičová
Foto: Doret Schulkes, Leendershoeve Asten-Heusden