Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Byt Fénix: Rekonstrukce ohněm

Byt Fénix: Rekonstrukce ohněm

Nejen náhlý záchvat tvůrčí inspirace či touha po změně, ale také požár může být dobrým důvodem pro zásadní rekonstrukci bytu. Z popela původní špatně prosvětlené dispozice povstal jako Fénix nový půdorys a celkový návrh interiéru, který vznikl pod rukama architektů ze studia DDAANN.

Nový návrh šikovně nápaditým způsobem reaguje na potřeby pětičlenné umělecké rodiny. Díky rozmístění světlíků ve stěnách může denní světlo proniknout do všech místností bytu. Hala má dostatek úložných prostor a propojuje obytné prostory se vstupem a zázemím. Hlavním těžištěm bytu je jídelna s kuchyní, kde se u velkého stolu odehrávají společná setkání s prarodiči, kamarády i kolegy.

Jídelnu propojuje s obývacím pokojem zajímavě řešená čtyřboká knihovna se čtenářským koutkem. Tento kus nábytku slouží nejen k ukládání čtiva, ale také jako rodinná nástěnka či výstavní prostor. Obývací pokoj s pracovním stolem odděluje ložnici rodičů od pokojů pro dvě mladší děti. Třetí, nejstarší potomek má k dispozici svou osobní „trucovnu“. Snahou architektů bylo v omezené dispozici vytvořit nejen velkorysé společné prostory, ale také dostatek soukromí pro všechny obyvatele bytu.

 

Nepřepálené retro

Barvy i materiály jsou voleny s velkým citem a také chytrým smyslem pro humor vycházejícím z nedávné požární historie bytu. Atmosféru má nově vzniklé prostředí až lehce „pelíškovskou“. Chybí jen jídelníček na nástěnce. Že by onen fatální (a ve výsledku pozitivní změny přinášející) požár zapříčinil Maršál Malinovskij? Kombinace světlého dřeva a teplých barev působí lehkým, byť nepřehnaným dojmem retro a může evokovat šedesátá léta. Výrazná žlutá barva některých stěn ladí s výstižným jménem Fénix, které byt po svém znovuzrození dostal.

Sympatický kontrast

Jednoduše, přitom však velmi útulně a nekonformně pojatý interiér staví do sympatického kontrastu nové a starší kusy nábytku. Například již zmíněnou knihovnu/nástěnku a kredenc ze třicátých let. Dva stylově zcela odlišné předměty se navzájem nejenže neruší, ale symbioticky přátelským způsobem na sebe upozorňují. Střídmost návrhu dává vyniknout několika dobře zvoleným retro doplňkům, aniž by byt ztratil současný ráz. Zajímavé grafiky, fotografie nebo hodiny světlý prostor příjemným způsobem zvýrazňují, ale pouze do té správně „neunavující“ míry.

Zajímavý kontrast najdeme také v koupelně, která evokuje jak ornamentálně kachlíčkovou klasiku dob dávno minulých, tak zcela současný koupelnový design. Výrazově tiššími, přesto však nepřehlédnutelnými částmi bytu jsou kuchyňská linka ze světlého dřeva a praktická chodba s úložnými prostory. Nezbývá, než bytu Fénix, jeho nadčasovému stylu i umělecky laděným majitelům popřát příjemné a dalším ohněm nerušené bydlení. „Jedním z kolaudačních darů byl také hasicí přístroj,“ říká Daniel Baudis ze studia DDAANN. „Pevně doufáme, že nenastane důvod ho použít…“


Zdroj: DDAANN, BoysPlayNice

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ
FOTO: BOYSPLAYNICE

Komentáře