Budova školy se proměnila v loftové bydlení snů

Budova školy se proměnila v loftové bydlení snů

Model, který se v našem kraji ještě moc neujal, ale ve světě je již celkem běžný. Kolektiv deseti mladých rodin ve věku 29–35 let pod názvem ONS Dorp Amsterdam se rozhodl koupit budovu školy postavené na počátku 20. století a z bývalých učeben a kabinetů vybudovat nové byty.

Ke spolupráci oslovili místní architektonické studio CASA Architecten, které se projektu ujalo a navrhlo dispoziční řešení přesně podle potřeb každé z rodin.

Prostor bývalé učebny se proměnil ve společenskou část bytu, zatímco kabinet se stal oázou klidu v podobě ložnice a dětského pokoje.

Originální bydlení v loftu

Pro návrh interiéru konkrétního bytu rodina oslovila ateliér Standard Studio taktéž z Nizozemí. Prostor bývalé učebny se proměnil ve společenskou část bytu, zatímco kabinet se stal oázou klidu v podobě ložnice a dětského pokoje. Velkorysý prostor a vysoké stropy architekti vodorovně rozdělili vloženými patry. V obývací části tak vznikla pracovna a v ložnici dětský pokoj s hernou.

Loft se stal synonymem nadstandardního životního stylu a originálního bydlení.

loftové bydlení snů

Zároveň se tak podařilo udržet rodinu pohromadě, zatímco si každý dopřává svůj koutek klidu. Celý prostor má působit jako dětské hřiště, zábavně a hravě. Interiér dotvářejí pomyslné boxy, které rozdělují prostor do samostatných funkčních zón. Pod vloženým patrem s pracovnou navíc navyšují sedací kapacity bytu.

loftové bydlení snů

Originální bydlení v loftu

Použité barvy interiéru jsou jemné a světlé, kombinace bílé a šedé barvy s dekorem světlého dýhového dřeva. Jeho použití má také svou filozofii, připomíná jednoduchý školní nábytek. Povrch je lehce nalakovaný pro udržení jeho světlého a svěžího tónu a hlavně kvůli snadné údržbě. Výrazně, avšak příjemně, kontrastuje černá barva oceli vložených pater.

loftové bydlení snů

Podlaha je litá stěrková, taktéž v bílé barvě, podle architektů má ještě více navodit školní utilitární prostředí. Společné prostory objektu, chodby a schodiště zůstávají v nezměněném školním prostředí. Díky použití solární technologie, tepelných čerpadel, kvalitního zateplení, zelených střech apod je objekt téměř pasivní s nulovými emisemi. Tento krásný projekt by mohl být inspirací pro rodiny nejen z České republiky, jak dosáhnout skvělého bydlení.

Architekti: Studio Standard, spolupráce CASA Architecten
Místo: Elisabeth Wolffstraat, Amsterdam, Nizozemsko
Plocha: 100,0 m²
Projekt: 2014
Realizace: 2015

Magdalena Nováková
Foto: Studio Standard

Komentáře