Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

50 odstínů béžové v interiéru domu

50 odstínů béžové v interiéru domu

Návrh interiéru rodinného domu pro mladou pětičlennou rodinu vychází ze známé potřeby praktického místa na život malých dětí a jejich rozlétaných rodičů. Studio MUUR sloučilo představu klienta a specifika pozemku, čímž vznikl nestandardní dům se třemi výškovými úrovněmi přímo využívající zahradu jako součást obytného prostoru.

Exteriér jako součást interéru

Návrh interiéru rodinného domu jen plynule navázal na předcházející úspěšnou spolupráci, jelikož architekti ze studia MUUR projektovali i samotný rodinný dům. Výhodou při návrhu a následné realizaci interiéru tedy byly předpřipravené prostory, které naplno využívají kvality rodinného domu. Všechny obytné místnosti mají zasklené fasády s východy na kryté terasy a z nich přímo do exteriéru. Děti tak mají nerušený kontakt s přírodou a v letních měsících se zvětší plocha domu až trojnásobně.

Kuchyň je při malých dětech důležitá.

50 odstínů béžové

Představou klienta byl nadčasový vizuálně neutrální prostor s přírodními motivy bez módních výstřelků, které by se po krátkém čase okoukaly. Po dohodě s klienty architekti vybrali zemitou barevnost v rozsahu od bílé přes mnohé odstíny béžové a hnědé až po černou. Přírodní ladění je doplněno živými rostlinami, ať už „prosvítajícími“ z exteriéru, nebo drobnými zelenými interiérovými instalacemi.

Otevřený prostor v obýváku bude sloužit i jako herna pro děti

Přizpůsobení rodině

Nejdůležitějším kritériem při tvorbě interéru bylo přizpůsobení prostor malým dětem. Praktické materiály jako odolné vinylové podlahy, snadno čistitelné laminátové desky či měkké textilie byly základními „stavebními“ prvky. Nábytek, který roste s dětmi – ať už v dětském pokoji, koupelně, nebo v jídelně – ocení děti nyní, když má vše správnou velikost, i rodiče, když za pár let nebudou muset investovat další peníze do úprav pokojů pro teenagery. Stačí posunout skříňky, odmontovat zábrany na postelích, transformovat židle, vyměnit tapety a dospívající děti se budou stále cítit jako ve svém království.

Střední výšková úroveň domu vymezuje denní část s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Schodišťová půlramena ji směrem dolů spojují se vstupními prostory a směrem nahoru s noční částí.

Schodiště svým tvarováním nevytváří bariéru, naopak, propojuje prostor do jednoho celku.

Kuchyň je při malých dětech důležitá. Nachází se v centru denní zóny a navzdory nutné striktní funkčnosti ji použité materiály a dekory plně začleňují do kompaktního interiéru.

Otevřený prostor v obýváku bude sloužit i jako herna pro děti, zároveň by měl být příjemným místem na setkávání se celé rodiny.

Krbové těleso nenápadně komunikuje s televizí. Téměř bílé stěny s hrubou strukturou zvýrazňují jednoduché dřevěné povrchy. Podlaha je jako boty – musí být kvalitní a trvanlivá, proto jsme použili vinylovou podlahu, která snese i hrubší zacházení, je odolná vůči vodě, tlumí vibrace a dobře se prohřeje podlahovým vytápěním.

Ložnice jako oáza klidu

Ložnice jako oáza klidu – nerušivá barevnost a množství měkkých textilních povrchů zaručují, že ani ranní dětské návštěvy nepřijdou k úrazu.

Hlavní koupelna u ložnice rodičů poskytuje plný komfort

Hlavní koupelna u ložnice rodičů poskytuje plný komfort – toaleta, vana, prostorný sprchový kout, dvě umyvadla a dostatek prostoru, aby se dva lidé při ranní hygieně netlačili.

Vstupní hala na spodním podlaží je dostatečně velká i na kočárek pro dvojčata. Za nenápadnými dveřmi ukrývá ještě šatník a toaletu.

Dívčí pokoj podlehl současné vášni malé dívenky.

Dívčí pokoj podlehl současné vášni malé dívenky. Po odstranění dočasných postelních zábran v podobě kočičích hlaviček však bude pokoj ještě dlouho sloužit oběma mladým slečnám.

Druhý dětský pokoj je pojat také neutrálně, ačkoli stále dětsky, avšak tentokrát v chlapeckém duchu. Opět se počítalo s pozdějším odstraněním zábran v podobě sítí a se změnou tapety, aby se pokoj mohl přeměnit v teenagerskou ložnici.

Půdorys obytného podlaží rozděleného schodišťovými půlrameny na dva výškové i funkční stupně

Půdorys vstupního podlaží s garáží

Text a foto: MUUR