Partneři sekce:

Rozšíření lodžií panelového domu: Obtížná zakázka, která dokázala změnit mnohé

Pokud bychom úspěšnost realizací poměřovali jen velikostí zastavěné plochy, projekt z Prahy 10 by nejspíš nezabodoval. Koneckonců, ateliér re:architekti studio k parametrům stávajícího objektu přidali jen něco kolem 90 centimetrů. Jenže i necelý metr navíc může nabídnout více prostoru k životu.

A o to šlo na adrese Kobylákova především. Když totiž budeme na projekt nahlížet optikou praktického významu, bude pak skutečně zásadní a podle všeho stál za každou korunu z 5 milionů vynaložených nákladů. Jednalo se tu totiž o rozšíření lodžií panelového domu. Nebyla to tedy estetická libůstka s významem pro jednotlivce, ale významná dílčí úprava, výrazně zlepšující komfort bydlení desítek obyvatel.

Na SVJ se nesmí spěchat

Projekt, který začal formou studie v roce 2016 a jehož realizace byla zahájena v roce 2020 byl také jistou školou pro architekty. Především pak školením v trpělivosti. re:architekti studio svůj osobní vhled popisují, s jistým nádechem ironie, následovně: „Paní Ditrychová, předsedkyně Společenství vlastníků jednotek, chtěla s podporou dalších členů výboru zlepšit kvalitu bydlení svého a svých sousedů. Začali jsme tedy studií s prvky developmentu, který počítal se střešní nástavbou, komplexní rekonstrukcí, doplněním výtahu…“

Nicméně po střetu s všední realitou SVJ, tedy několika průběžných odvoláních, desítkách hodin schůzí a prezentací, to celé nakonec skončilo u subtilního zásahu, vedeného jako rozšíření lodžií. Jenže i tak někdy práce architektů prostě vypadá, a ústup z původních idejí nemusí znamenat prohru. Ze skromného návrhu se nakonec může stát výrazná pozitivní změna, což realizace jasně dokládá.

Rozšíření lodžií panelového domu
Rozšíření lodžií panelového domu | Zdroj: Ondřej Bouška

Centimetry dělají metry

Stavební zásah, jež rozšířil délku původních zanořených lodžií z nevyhovujících 1,1 metrů na délku 2,0 metrů nakonec vedl k tomu, že se výrazně zvýšil uživatelský komfort obyvatel, a tím třeba i tržní hodnota zdejších bytů. Stačilo k tomu osazení vnější konzolové konstrukce. Každý byt má nyní jednu souvislou lodžii namísto dvou menších. Což je rozhodně pohodlnější, je to jako pokoj navíc.

Projekt měl podobu řady volitelných dimenzí: vlastníci jednotek si sami vybrat z možností snížení parapetů, přímého vstupu na zahradu a materiálu podlahy lodžie. S výjimkou vybourání parapetů některých bytů zůstává původní konstrukce nedotčena. Konzole z ocelových svařenců jsou navrženy tak, aby tvořily statickou sanaci citlivých spojů panelových dílců.

Rozšíření lodžií panelového domu
Rozšíření lodžií panelového domu | Zdroj: Ondřej Bouška

Jsou opatřeny protipožárním nástřikem, ostatní ocelové konstrukce jsou žárově zinkované. Stropy nad rozšířenou částí jsou ocelobetonové, podlahu tvoří modřínová či dřevo-plastová prkna. Konstrukce také umožňuje dodatečné osazení zasklení.

Rozšíření lodžií panelového domu skutečně nepatří k zakázkám, o nichž by nadšeně referovaly oborové žurnály o architektuře. A 90 centimetrů jako „rozšíření“ se nezdá být zrovna výrazné. Přesto tato maloformátová realizace přinesla velkou změnu k lepšímu, pro spoustu lidí.

Rozšíření lodžií panelového domu

Lokalizace: Kobylákova, Praha 10, Praha, Česko
Architektonické studio: re:architekti studio
Vedoucí projektu: David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid, Michal Kuzemenský
Spoluautor: Vojtěch Ružbatský
Spolupráce: Ivan Beneš
Realizace: 2016 (studie), 2020-2021 (realizace)
Náklady: cca 5 mil. Kč
Investor: SVJ Kobylákova 815 a 816