Tree Snake House – hadí dům proplétající se přírodou

Tree Snake House - hadí dům proplétající se přírodou

S neobvyklým zadáním rekreačního objektu si znamenitě poradili architekti Luís Rebelo de Andrade a Tiago Rebelo de Andrade z Portugalska. Cílem bylo vytvořit dům, který by dokonale zapadl a splynul s okolním prostředím, stejně jako divoké zvíře s přírodou, tedy svým domovem.

Projekt byl vyvinut ve spolupráci s firmou vyrábějící modulární systém. I přes absenci pravých úhlů se tato úloha znamenitě podařila. V portugalském rekreačním středisku na okraji lázeňského města, v parku Pedras Salgadas, tak vznikl projekt pod označením Tree Snake House, hadí dům.

Hadí dům je ukázkou primitivního a zároveň velmi pěkného a designového rekreačního bydlení v korunách stromů. Nosná konstrukce je dřevěná, na fasádě je použita břidlice i dřevo. Záměrně použité materiály navozují vzhled hada, který se proplétá mezi stromy… a najednou se objeví před pozorovatelem. Ke vstupu se pomalu zvedají dlouhé úzké mosty. Podporou celému objektu jsou subtilní ocelové sloupky.

Dům pojme jednoho až dva ubytované návštěvníky. Vystavěny byly hned dva. Uvnitř objektu je obývací pokoj s kuchyňkou kombinovaný s ložnicí a komfortním dvoulůžkem. Malá koupelna je samozřejmostí. Toaleta a šatna se nacházejí na dvou protilehlých stranách. Prostor je prosvětlen velkým oknem v čelní stěně i střeše. Stěny jsou řádně zatepleny izolací. Ubytovací prostor je rozlohou velký 27 m2. Objekt je nízkoenergetický, je opatřen solárními panely, recykluje vodu, osvětlení, elektřina a vytápění jsou využívány co nejefektivněji.

Do budoucna se tento objekt může objevit na různých místech, kde bude schopen přizpůsobit se podnebí v regionu a svou fasádou zapadne do prostředí. Současně se nejedná o první architektův počin, s tímto typem budov již má zkušenosti. Doufejme, že Tree Snake House spatříme např. v horách, na poušti, u řeky, v pobřežních oblastech nebo dokonce v městském prostředí.

Architekt: Luís Rebelo de Andrade, Tiago Rebelo de Andrade
Lokace: 5450 Bornes de Aguiar, Portugal
Spolupráce: Madalena Rebelo de Andrade, Raquel Jorge, Pedro Baptista Dias
Stavitel: Modular System
Plocha: 27.0 sqm
Realizace: 2012

Magdalena Nováková
Foto: Ricardo Oliveira Alves