Atypický dům v horách může být útulným útočištěm pro rodinu i horolezce

Atypický dům v horách může být útulným útočištěm pro rodinu i horolezce

Do horského prostředí italských Dolomit, daleko od vesnice, byl navržel rekreační domek, který skoro popírá zákony statiky. Výhled na dvojici skalních štítů se stal hlavní inspirací základního tvaru objektu. Za odvážným návrhem stojí ukrajinský architekt Kostiantyn Kuvika z ateliéru Plan Bureau.

Cílem bylo vytvořit výrazný a nezapomenutelný architektonický objekt, který by byl mobilní a který by zapadl do jakéhokoliv prostředí. Projekt pojmenoval Valley House, je totiž jedno, kam ho postavíte, na hřebeny hor, do údolí, na skaliska, do lesa. Hlavní hmota je tvořena dvěma hranoly do sebe zaklesnutými a otočenými o 45°.

Atypický dům v horách

Objekt není nijak velký, přesto nabízí dostatečný prostor pro delší rekreační pobyt celé rodiny. Obytné místnosti se nacházejí ve dvou podlažích. V nižším je společenská část domu, kuchyně s obývacím pokojem a jídelnou. Ve vyšším jsou pak soukromé pokoje, ložnice s koupelnou a toaletou.

Atypický dům v horách

Nosná konstrukce je navržena z borovicových lepených nosníků, vzájemné spojování prvků je přiznané šroubované. Obvodový plášť tvoří borovicová prkna ošetřená přípravkem odpuzující vodu. Právě borovice byla vybrána pro svou bělostnou strukturu, tepelné vlastnosti, dostupnost i udržitelnost. Patka domu je konstruována tak, aby mohl být objekt postaven kdekoliv. Diagonální konstrukce vytvářejí dojem vzdušnosti a lehkosti. Příjemná kresba dřeva vytváří pocit tepla a pohodlí.

Atypický dům v horách

Atypická okna propouštějí hodně světla v různých úhlech i směrech, stejně tak nabízejí i výhled na vrcholky hor. Interiér je vzhledem k menší velikosti objektu velkorysý, šikmé stěny příjemně otevírají prostor na hlavou bez jakéhokoli pocitu klaustrofobie. Vybavení interiéru je voleno v jemných zemitých tónech s bílými a černými doplňky a tkaninami.

Atypický dům v horách

Objekt by mohl být vystavěn na více místech, prostorově ho lze zakomponovat do složitého terénu. Mohl by sloužit jako rekreační objekt ke krátkodobému či dlouhodobému pronájmu či jako přístřešek pro horolezce. Po aplikaci solárních či fotovoltaických panelů by se mohl stát energeticky soběstačným, to je ale již hra budoucnosti a investorů.

Ateliér: Plan Bureau (Kyjev, Ukrajina)
Architekt: Kostiantyn Kuvika, Maksym Kryvenko, Ludmyla Motsak
Vizualizace: A. Marinenko, A. Koval
Návrh: 2010
Plocha 117 m2

Text: Magdaléna Nováková

Vizualizace: Plan Bureau