Partneři sekce:
  • Českomoravský beton

Klinika světla

Klinika světla

Kanadská lékařka Danielle Brassard dlouhá léta snila o otevření vlastní dermatologické kliniky. Lékařčina vize světlého a útulného prostoru kontrastuje s modelem tradičních klinik, v nichž jsou komfort a pohoda pacientů i lékařů odsunuty na druhou kolej kvůli technickým požadavkům. Aby mohla svou vizi zhmotnit, spojila se lékařka s architektem Laurentem McComberem.

Pro pacienty trpícími ekzémy, lupenkou a dalšími kožními nemocemi je nezbytné, aby byli v rámci lékařského zařízení obklopeni uklidňující atmosférou. Světlo, které je elementární složkou mnoha dermatologických ošetření, je výchozím bodem, ze kterého se projekt vyvinul. I přesto, že prostor disponuje velkými okny s výhledem do Avenir Boulevard, bývalá dětská klinika, která v tomto místě dříve sídlila, byla tmavá a pochmurná. Čekárny a ordinace umístěné do středu dispozice odtrhly pacienty od přirozeného světla i od okolního světa.

Matné sklo

Aby autoři projektu co nejvíce využili velkých oken, přetvořili celou kliniku do otevřeně koncipovaného prostoru, ve kterém nešetřili s průsvitnými prvky. Umožnili tak přirozenému světlu vstoupit téměř do všech částí kliniky. Strop, původně krytý nevzhledným podhledem, byl odkryt, aby interiér působil vzdušněji a prostorněji. Šest ordinací se stropy z matného skla tvoří dlouhou bílou zeď přerušovanou šesti vysokými dřevěnými dveřmi.

Skleněný strop a dveře vedoucí do servisního koridoru přivádí do ordinací rozptýlené denní světlo. Relaxační místnost pro personál kliniky připomíná díky svým opalizujícím proskleným stěnám zářící krychli. Přístroje světelné terapie jsou umístěny v centru dispozice, za recepcí. Jejich zakřivené stěny z mléčného skla vyzařují během provozu zvláštní a uklidňujícím dojmem působící fialové světlo. Dlouhý recepční pult ze dřeva objímá celé toto centrální jádro ze všech stran.

Prosluněné zákulisí

Kromě toho, že je nová klinika příjemným a uklidňujícím místem pro pacienty, musí splňovat také potřeby zaměstnanců. Díky netradičně pojatému půdorysu vznikla kolem obvodu kliniky dlouhá světlá chodba. Toto prostorové uspořádání tvoří jakousi páteř prostoru, živý koridor, kterým se lékaři, zdravotní sestry a technici mohou volně pohybovat z jedné místnosti do druhé, aniž by procházeli čekárnou. Blok z mléčného skla ukrývající relaxační místnost pro personál je uzavřený a chráněný od zvědavých pohledů pacientů.

Příjemné a s péčí navržené prostředí motivuje personál k dobře odvedené práci a k poskytování kvalitních služeb pacientům. Výjimečná architektura a kvalitní konstrukční řešení jsou v dlouhodobém horizontu pro kliniku dobrou investicí. Prostor péče o zdraví nemusí být nutně podřízen přísně se tvářícím technologiím. Může být inspirován lidským teplem, světlem a lidmi.

Půdorys

Klinika světelné terapie

Místo: Laval, Quebec, Kanada
Investor: Danielle Brassard and Cynthia Migneault
Architekt: L. McComber
Realizace: 2015

Zdroj: v2com

QUEBEC, KANADA
TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ
FOTO: V2COM, RAPHAËL THIBODEAU

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB 6/2016.