Wienerberger Brick Award 2016

Wienerberger Brick Award 2016

Dne 19. 5. 2016 byli ve Vídni slavnostně vyhlášeni vítězové prestižní mezinárodni architektonické soutěže Brick Award. V letošním ročníku bylo předloženo více než 600 projektů z 55 zemí světa. 50 projektů z 24 zemí se dostalo do užšího výběru. V rámci soutěže byly posuzovány projekty inovativní architektury postavené z pálených stavebních prvků.

Všechny přihlášené stavby ukázaly zejména pestrost pálených materiálů a jejich užití. Porota Brick Award 2016 byla složena z uznávaných odborníků v oblasti moderní architektury: Laura Andreini (Itálie), Alfred Munkenbeck (Velká Británie), Matija Bevk (Slovinsko) a Johan Anrys (Belgie), vítěz soutěže Wienerberger Brick Award v roce 2014 v kategorii Public Re-Use.

Ocenění Brick Award je od roku 2004 udělováno každé dva roky a doprovázeno celkovou peněžitou částkou 31.500,- EUR rozdělenou do celkem pěti kategorií. Používání výrobků společnosti Wienerberger nebylo rozhodujícím faktorem pro účast v této soutěži. Porota rozhodovala zcela nezávisle, společnost Wienerberger nemá právo ovlivňovat hlasování poroty.

V rámci letošního ročníku Brick Award, který zaznamenal rekordní účast, byly ceny uděleny v následujících kategoriích: Residential Use (Použití v rezidenční oblasti), Public Use (Veřejné využití), Re-Use (Opětovné využití), Urban Infill (Výplně městských ploch) a Special Solution (Zvláštní řešení). Vítěznými projekty jsou:

Vítěz Grand Prize (velká cena) a vítěz kategorie Special Solution: 2226
Místo realizace projektu: Lustenau, Rakousko, architekt: Baumschlager Eberle Lustenau, Rakousko

Vítěz Grand Prize (Velká cena) a vítěz kategorie Urban Infill: House 1014
Místo realizace projektu: Granollers,Barcelona, architekt: HARQ UITECTES, Španělsko

Vítěz kategorie Residential Use: Termitary House
Umístění projektu: Da Nang, Vietnam,  architekt: Tropical Space, Vietnam

Vítěz kategorie Public Use: Auditorium AZ Groeninge
Místo realizace projektu: Kortrijk, Belgie, architekt: Dehullu Architecten, Belgie

Vítěz kategorie Re-Use: Marília Project
Umístění projektu: São Paulo, architekt: SuperLimão Studio, Brazílie

Vítěz speciální ceny: Cluster House
Místo realizace projektu: Zürich, Švýcarsko, architekt: Duplex Architekten AG, Švýcarsko

Prvním oceněním je Grand Prize (Velká cena). Byla udělena kancelářské budově 2226 architekta Dietmara Eberleho, která se nachází ve městě Lustenau. Tento architekt dokonale realizoval své krédo „Zpět ke kořenům!“ Hlavní charakteristikou jeho projektu je energetická koncepce. Celý objekt je udržován bez ventilace, bez klimatizace a bez topení. Již samotný název naznačuje převládající vnitřní teplotu, která se po celý rok pohybuje v rozmezí 22 až 26 stupňů Celsia. To je možné díky cihlovým stěnám s tloušťkou 76 cm. Jediným zdrojem energie je odpadní teplo vyzařované lidmi, počítačem a světly. Tento revolučního přístup se setkal s odezvou také v kategorii Speciálních řešení.

 

Druhým vítězem Velké ceny je projekt House 1014. Tento dům je umístěn v historickém centru města Granollers (Barcelona). Je vynikajícím příkladem využití zbytkových prostor v městských oblastech. Velmi dlouhé a úzké místo s šířkou pouhých 6,5 metrů znamená, že tyto podmínky jsou skutečně extrémní. Na základě přání klienta rozdělit dům do dvou samostatných zón, vytvořila španělská architektonická kancelář HARQUITECTS sekvenci střídajících se interiérových ​​a exteriérových prostor. Tyto prostory zahrnují soukromou část domu, část pro hosty, stejně jako terasy a atria. Používání cihel zajišťuje tradici a modernistický styl. Významně přispívá k celkovému vzhledu budovy. Kromě ocenění Grand Prize se tento projekt také umístil na vítězné pozici v kategorii Urban Infill (Výplně městských ploch).

 

Termiti se stali inspirací pro projekt z Vietnamu, který vyhrál v kategorii Residential Use (Použití v rezidenční oblasti). Jméno Termitary House (Termitiště) vyjadřuje vzhled budovy, která se podobá termitišti. Všechny chodby, galerie a místnosti se sbíhají dohromady do jedné centrální hlavní místnosti. Aby bylo možné snášet extrémní klimatické podmínky tropického monzunového podnebí, rozhodli se architekti Tropical Space postavit dům celý z cihel.

 

Projekt auditoria zdravotního centra AZ Groeninge v Belgii je vítězným projektem v kategorii Public Use (Veřejné využití). Hlavní budova je charakteristická svou tradiční konstrukcí, ale u nového auditoria byla použita kontrastní strukturální skořepina. Zdá se, že se tato budova potápí do svažitého terénu. Jedna z jejích stran vystupuje přes okraj. Lícové cihly s hrubým povrchem obklopují zaoblenou fasádu. „Lícové cihly byly umístěny vertikálně, aby bylo zvýrazněno zakřivení budovy,“ vysvětluje architekt Bert Dehullu.

 

Vítězným projektem v kategorii Re-Use (Opětovné využití) je projekt Marília ze studia SuperLimão v Sao Paulo, Brazílie. Dům na ulici Rua Marília z roku 1915 je jedním z posledních historických zděných domů v okolí. Namísto ekonomicky atraktivní alternativy spočívající v demolici budovy bylo rozhodnuto o zachování této stavby. „S budovou Marília jsme měli možnost vytvořit projekt respektující historii, stavební materiál, životní prostředí a okolní prostor,“ zdůrazňuje architekt.

 

Zvláštní cenu (Special Prize) obdržela dvojice architektů Duplex ze Švýcarska, a to za projekt Cluster House v Curychu. V rámci této nové koncepce bydlení se obyvatelé vzdávají některých svých vymožeností, jako například vlastního garážového stání. Na oplátku jsou však odměněni různými službami, jako například sdílením automobilů, komunální kuchyní, skleníky a hotelovými místnostmi pro hosty.

Další informace naleznete na stránkách www.brickaward.com

Komentáře