asb-portal.cz - Odborný portál pro profesionály v oblasti stavebnictví

Komunitní dům rostoucí jako strom

21.06.2011
Nedaleko Kodaně uprostřed nové obytné čtvrti vyrostlo komunitní centrum, kde mohou společně trávit čas lidé různých věkových kategorií. „Budovu jsme navrhli jako velký stylizovaný strom na okraji lesa. Se stromem má stavba podobnou nejen formu, ale také možnost růstu spolu s jejími uživateli,“ říká o multifunkčním domě, který spojuje a obohacuje jindy anonymní sousedy, architektka Dorte Mandrup-Poulsen, šéfka kodaňské architektonické kanceláře Dorte Mandrup Arkitekter.
Když bylo v roce 2004 rozhodnuto, že na západním předměstí Kodaně v Albertslundu bude postavena nová vilová čtvrť, zrodila se také myšlenka, že budoucím obyvatelům by mohl zpříjemnit život v dosud nezabydlené části dánské metropole nějaký komunitní dům či kulturní centrum. Investor o dva roky později vyzval tři architektonická studia, aby navrhla vhodný prostor pro různorodé uživatele i mnoho rozdílných aktivit. Takový, který by byl funkční a zároveň architektonicky atraktivní. Jeden z návrhů splňoval všechny tyto požadavky a investora nadchl.

Hřiště

Střed dění
Komunitní centrum, které dnes v Albertslundu stojí, navrhli architekti z kanceláře Dorte Mandrup Arkitekter. Poté, co uspěli v soutěži, byla jejich studie rozpracována a v roce 2008 začala výstavba.

Multifunkční i vizuálně působivý komunitní dům dnes poskytuje rámec pro společné aktivity obyvatelům uzavřeného rezidenčního komplexu pojmenovaného Herstedlund, kam se poměrně nedávno nastěhovalo kolem šesti set rodin. Díky tomuto místu se mají sousedé kde sbližovat a pořádat společné aktivity. Dům také poskytuje zábavu teenagerům, takže funguje zároveň jako prevence proti sociálněpatologickým jevům.
Stavba se stala jakýmsi středem dění ve vilové zástavbě. Architekti ji navrhli tak, aby ji mohli využívat lidé různých věkových kategorií a zájmů. Dnes tak slouží k neformálním sousedským setkáním, pořádání letního festivalu, různým kulturním představením i ve Skandinávii tolik oblíbenému společnému grilování při oslavách svátků a podobně.

komunitní dům, Auditorium

Různorodé vrstvy
Situační plán Herstedlundu, navržený architektonickou a projekční kanceláří Juul & Frost, je založen na myšlence lesa a pasek. „My jsme toto téma dále propracovali a navrhli budovu ve stylizované formě stromu na okraji paseky, který roste spolu s jejími uživateli,“ říká architektka Dorte Mandrup-Poulsen.

Dispozici stavby proto architekti navrhli jako otevřenou a flexibilně přizpůsobitelnou momentálním potřebám. Každé patro má charakteristické uspořádání, vhodné pro určitý typ činnosti. Přízemí zahrnuje kuchyň a toalety, v prvním patře je auditorium, ve druhém multifunkční prostor a úložné prostory a nad ním je střešní terasa s hřištěm, odkud je krásný výhled. Prostor pro hru a sport pokračuje také v exteriéru. K domu přiléhá U-rampa pro bruslení a skating, stěna na vedlejší straně je zároveň lezecká.



Auditorium v prvním patře rozšiřuje půdorys domu o schodiště, které slouží také jako rozšířené hlediště. Stěny se vyklánějí a rozšiřují prostor přibližně o padesát čtverečních metrů. Rozsáhlý prostor auditoria lze ale pomocí posuvných stěn rozčlenit na několik menších místností. Dnes se zde pořádají taneční lekce a funguje tu kavárna.

Po otevřeném schodišti lze vystoupat do dalšího patra, kde se nachází největší víceúčelový prostor o velikosti 125 čtverečních metrů. Slouží pro pořádání společenských večerů.

Střešní terasa ve třetím patře nabízí 145 čtverečních metrů plochy a má přímý přístup ze schodiště a výtahu. Je na ní sítí uzavřené hřiště pro míčové hry, například basketbal.

komunitní dům

Chladná ocel a hřejivě žluté jádro
komunitní důmKonstrukci tvoří betonové sloupy a stropní filigránové desky vyztužené příhradovými prvky. Jádro a schodiště jsou z betonu, uzavřenou fasádu tvoří samonosné sendvičové prvky z oceli. Okna v dřevěných a hliníkových rámech jsou částečně stíněná děrovanými plechy z eloxovaného hliníku. Ty spolu s pevnými plechy tvoří vnější plášť a zároveň kontrast k teplé barevnosti vnitřních prostor, v nichž převažuje zářivě žlutá. Vnitřní stěny jsou betonové a omítnuté, na podlahy v přízemí byl použitý protiskluzový vinyl, ve vyšších patrech jsou barevné průmyslové podlahy. Střešní terasa je potažená pryžovým granulátem. Stropy tvoří izolační skleněná vlákna s akustickými absorbenty a svítidly.

Provozní náklady snižuje nízkoenergetická koncepce návrhu. Na střeše jsou nainstalované solární kolektory a vodu ohřívá tepelné čerpadlo, na chlazení se podílejí termoaktivní panely využívající tepelné kolektory. Ke splachování a zalévání se využívá dešťová voda. Další velkou úsporu znamená osvětlení s pohybovým čidlem, zabraňující plýtvání elektrickou energií. Návštěvníci komunitního domu tak mohou užívat komfortu kulturního a sportovního centra v těsné blízkosti domova bez zvláštních nákladů navíc.

Komunitní centrum
Místo: Albertslund, Dánsko
Investor: Freja Ejendomme A/S
Plocha: 408 m2
Pozemek: 875 m2
Architekt: Dorte Mandrup Arkitekter ApS
Konstrukce: Jørgen Nielsen A/S
Krajinářská architektura: Svend Kierkegaard A/S
Realizace: 2009
Slavnostní otevření: 2010


Kateřina Kotalová
Foto: Adam Mørk

Článek byl uveřejněn v časopisu ASB.

Komentáře

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Další z Jaga Media